Filia archiwum zakładowego

Zaczęty przez Vilverin, Maj 11, 2018,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Vilverin

W świetle przepisów zawartych w instrukcji archiwalnej będącej załącznikiem dla Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z 18 stycznia 2011 r. (Rozdział 2. - Organizacja i zadania AZ), archiwum zakładowe może posiadać filie.

Czy w świetle powyżej wspomnianych przepisów AZ w którym pracuję (Urząd Gminy), może zaadoptować nieczynne pomieszczenie w jednej ze szkół podstawowych znajdujących się w gminie i przenieść tam część dokumentacji której twórcą jest Urząd? Problem jest palący ze względu na poważne problemy z miejscem na wpływającą dokumentację, a przytoczone rozwiązanie wydaje się w tym momencie jedynym.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Vilverin

Kolejna kwestia - czy konieczne jest poinformowanie wcześniej Archiwum Państwowego o fakcie utworzenia filii, czy wystarczy że wspomnę o tym podczas kontroli?

muniekdm

Trzeba postawić pytanie, czy to faktycznie będzie filia archiwum. W moim przekonaniu będzie to raczej magazyn zlokalizowany poza jednostką organizacyjną (urzędem).

Vilverin

Możliwe że ma Pan rację. Tylko czy kwestia organizacji magazynu poza jednostką organizacyjną jest w jakiś sposób uregulowana przepisami? Bo powiem szczerze, że (poza kwestią dot. filii) nie mam pojęcia, czy mogę zorganizować taki magazyn poza terenem urzędu.

anka5

To raczej nie będzie filia. Myślę, że można zorganizować tam archiwum zgodne z przepisami tzn. wymogami jakie mają spełniać archiwa i dostęp do tych pomieszczeń może mieć tylko archiwista gminy.

Vilverin

No to kamień z serca :) W takim razie sądzę, że nie będzie problemów. Dziękuję za rozjaśnienie :)

paco1987

Mój Urząd Gminy pół roku temu w jednostce organizacyjnej wydzielił pomieszczenie na magazyn archiwum. Zaleta, że jest to to duże pomieszczenie, ale wada, że 2 km odległe od budynku UG. Pracownik chce wypożyczyć coś z archiwum... to lecisz do magazynu.

Vilverin

Jeśli to jakieś nagłe wyszukiwanie - to mus. Natomiast jeśli nie, myślę że można wygospodarować czas na wizytę w magazynie powiedzmy dwa razy w tygodniu (np. dać znać że wyszukiwania dokumentów znajdujących się w oddalonym magazynie będą odbywały się we wtorki i czwartki).

U nas do magazynu poza budynkiem urzędu zostanie przeniesiona dokumentacja jednego z referatów, którego pracownicy niezbyt często chcą coś wypożyczać.

Bolek

Na moim terenie lokowanie części materiałów w innym budynku nawet w innej miejscowości to już normalka. Budynku urzędów nie są z gumy. Czasami nawet ewentualny remont niewiele daje i trzeba szukać innych rozwiązań. Dobrze, że czasami istnieje taka możliwość. Utrudnienie to niedogodność z korzystania z akt. Reguły eksmituje się tam akta, które muszą długo leżeć ale się z nich praktycznie nie korzysta.
prawy obrońca lewego słupka