Tyle się teraz dzieje rzeczy związanych z informatyzacją że np. wymienię:
- prace nad nowelizacją ustawy o informatyzacji (i rozporządzeń w tym o "minimalnych wymaganiach")
- zakończenie konsultacji do EIF 2.0 (warto zobaczyć że nadal nie są to Ramy Interoperacyjności ale raczej wytyczne do tego co takie ramy powinny zawierać..)
- prace nad Krajowymi Ramami Interoperacyjności - KRI (być może jako rozporządzenie do nowej ustawy o informatyzacji)
- "odpalanie" Portalu Interoperacyjności na ePUAP (tu sam powinienem ostro pracować i mam znaczne zaległości więc biję się w piersi)
a także:
- prace nad nowelizacją ustawy o ochronie danych osobowych (nowa ustawa ODO może skutecznie wpłynąć na informatyzację)
- zbliżające się podsumowanie prac Zespołu ds Digitalizacji (tego powołanego przez MKiDN w 2006 r)
Zapytacie co to ma wspólnego z archiwami? Bezpośrednio z tworzeniem inwentarzy w ZoSIA może niewiele (oprócz minimalnych wymagań dla systemów, ochrony danych osobowych, digitalizacji itd.,
).
I tak sobie myślę, że jeśli tematyka zjazdu IFAR miałby być poszerzona o ww. kwestie to może warto byłoby w ogóle przenieść II zjazd IFAR na wiosnę 2009. Tym bardziej że Rafał pisze jeszcze o intensywnych pracach nad ZoSIA. To dało mi dodatkowo do myślenia bo jak wiadomo koniec roku oznacza intensywne prace wszędzie gdzie coś się nowego tworzy bo się po prostu trzeba porozliczać z projektów. Mnie też dosięga parę spraw "koniecznie do końca roku".
Mądrzy księgowi wymyślili bowiem, że należy rozliczać się w trybie rocznym i nie można ot tak sobie przenosić niewykorzystanych środków na rok następny, (nawet z przyczyn obiektywnych bo nie wiadomo czy w przyszłym roku będzie na to, itd...) więc wszyscy którzy chcą dokończyć projekty będą mieli sporo pracy.
Poznań jest świetnym miejscem bo ma dobre połączenia z innymi miastami (jest tak dobry jak Warszawa i prawie tak dobry jak Kraków, Katowice i Wrocław). Ale ten termin. A może jest jeszcze możliwe zaplanowanie terminu w marcu 2009? Ja wiem, że może to głupio brzmi bo już był termin przekładany, ale wtedy będzie też dużo więcej wiadomo. Może także o tym co można planować na 2009...