Autor Wątek: z polskiego na nasze  (Przeczytany 460 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline młodziak

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
z polskiego na nasze
« dnia: Listopad 19, 2024, »
Może mi ktoś tak na chłopski rozum wytłumaczyć to sformułowanie dotyczące dokumentacji osobowej: "okres przechowywania dokumentacji dotyczącej stosunków pracy nawiązanych przed dniem
1 stycznia 1999 r. oraz w okresie po dniu 31 grudnia 1998 r. a przed dniem 1 stycznia 2019 r., w którym pracodawca nie złożył raportu informacyjnego kwalifikuje się do kategorii B50"?

Poza tym owy "raport"? co się z nim robi? gdzie składa?

Przepraszam, ale nie jestem prawnikiem i pewnie nie trzeba znać języka prawników, żeby to zrozumieć ale mi jakoś trudno.

Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam.

Offline gtrafalski

• słuchacz(ka)
Odp: z polskiego na nasze
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 21, 2024, »
Z polskiego na nasze:
Okres przechowywania dokumentacji dotyczącej stosunku pracy (akta osobowe, dokumentacja w sprawach związanych ze stosunkiem pracy) zależy od dnia nawiązania stosunku pracy (zatrudnienia):
- jeżeli stało się to przed 1 stycznia 1999 r. - 50 lat
- jeżeli w okresie 1 stycznia 1999 r.-31 grudnia 2018 r. - 50 lat. (jeżeli został złożony raport do ZUS to można ten okres skrócić do 10 lat)
- jeżeli stało się to od 1 stycznia 2019 - 10 lat.
To jest ten sam raport informacyjny, który Twój urząd składa co roku do ZUS- pogadaj z kadrami/księgowością czy składały go wstecznie za lata 1999-2018. Pewnie tego nie zrobiły, ale mogą ;)