Na stanie składnicy akt mam akta osobowe osób zatrudnionych przed 2019 i po 2019 (...).
Teraz mam kolejne akta osobowe, pracowników, z którymi stosunek pracy zakończył się w zeszłym roku. Czy wówczas mogę te wszystkie akta osobowe (które już kilka lat są spakowane) i te, które mam do archiwizacji teraz wrzucić na jeden spis z-o ?
Akta osób zatrudnionych przed 2019, o ile nie złożono w ich sprawie odpowiedniego zaświadczenia i raportu do ZUS, mają inną kategorię przechowywania (BE-50), niż tych zatrudnionych po 2019 (BE-10). Lepiej jest przejmować te akta na osobnych spisach, bo sprawia to mniej problemów przy brakowaniu czy przekazywaniu do AP. Zwracam uwagę, że najważniejszym kryterium jest data ZATRUDNIENIA pracownika, a nie to, w którym roku zakończył się stosunek pracy.
Inną sprawą jest to, że żeby przyjmować na 1 czy 2 spisach wszystkich, to musisz uporządkować te, które zalegają w archiwum bez spisu. Rozumiem też, że bez skorowidza. Pytanie, jak w sytuacji Twojej i Twojego zakładu pracy jest lepiej/wygodniej, czy czekać, aż się uporasz z porządkowaniem, czy przyjąć "świeżą" partię teraz od razu, a dopiero potem te dawniejsze.
Pozdrawiam!