Autor Wątek: przechowywanie akt osobowych osób bezrobotnych  (Przeczytany 3685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wiola

• słuchacz(ka)
Witam
Proszę o udzielenie informacji dotyczącej przechowywania teczek osobowych osób bezrobotnych zarejestrowanych w PUP. Czy przepisy dotyczące przechowywania akt pracowniczych zmieniające okres przechowywania z 50 na 10 lat będą również miały zastosowanie w przypadku osób bezrobotnych? Czy należy w dalszym ciągu przechowywać je przez okres 50 lat od momentu ostatniego zdarzenia czyli emerytury lub zgonu.?

Offline milka120109

• słuchacz(ka)
Odp: przechowywanie akt osobowych osób bezrobotnych
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2019, »
Witam,
W nawiązaniu do Pani wątku mam pytanie czy istnieje w Pani PUP Magazyn akt bezrobotnych czy coś tego typu pod inną nazwą?
Czy do archiwum zakładowego zdawane są akta osób, które nabyły prawo do emerytury oraz zgony ?

Offline wiola

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 04, 2019, »
Akta osób bezrobotnych są przechowywane zgodnie z nadanymi terminami teczek w jednym pomieszczeniu z pozostałą dokumentacją zdawaną przez komórki merytoryczne. Teczki osób bezrobotnych, które zmarły bądź przeszły na emeryturę są archiwizowane i nadawana jest im kategoria  B50.

Offline Nadya

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 04, 2021, »
Witam, przy okazji tego wątku, mam pytanie - na jakiej podstawie archiwizuje Pani teczki osób bezrobotnych ? Poprzednia archiwistka mówiła, że musi być akt zgonu, a teraz zostało zadane mi pytanie czy to musi być tylko akt czy można to zrobić na innej podstawie? Proszę też o podpowiedź jak to wygląda w Państwa JRWA ?

Offline Dokumentalista

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 01, 2024, »
Dzień dobry, czy posiada ktoś z Państwa pismo od NDAP odnośnie skrócenia czasu przechowywania akt osób bezrobotnych z B50 na B10?

Offline Biurowa

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 14, 2024, »
Mam coś takiego  ;)

Offline Dokumentalista

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2024, »
Bardzo dziękuję! :)

Offline Nadya

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 29, 2024, »
Witam, u nas w PUP póki co trwa spór co do okresu przechowywania, ponieważ Archiwum nie widzi przeciwwskazań, natomiast problem się zrodził z interpretacją ustawy, gdzie jest mowa o rejestrach przechowywanych przez 50 lat. Dla mnie rejestry to rejestry ale dla niektórych rejestry to także dokumentacja.
Co do archiwizowania, archiwizujemy na 50 lat, kiedyś na podstawie aktów zgonów, dziś na potwierdzenie zgonu robimy zrzuty ekranu z SRP. Teczki aktywne są według numeracji układane w innych pomieszczeniach niż pomieszczenie AZ. Kilku emerytów też mamy zarchiwizowanych ale to było wcześniej, teraz robimy głównie zgony z racji braku miejsca, a i tak dopiero jesteśmy na początku drogi. Pozdrawiam