Referencje a zamówienia publiczne

Zaczęty przez EwelinaP, Styczeń 17, 2018,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

EwelinaP

Mam pytanie - pod jakim numerem prowadzicie w Waszych jednostkach referencje? Czy są one częścią dokumentacji zamówień publicznych, umów, czy może jeszcze prowadzicie je zupełnie odrębnie?

agapoli89

szymek

Dokument referencji służy jedynie potwierdzeniu należytego wykonania zamówienia. Dokonując oceny treści referencji, za wystarczające należy zatem uznać istnienie możliwości przyporządkowania złożonych referencji do jednego spośród zamówień wskazanych w wykazie, oraz zawarcie w jej treści, stwierdzenia, że zamówienie to zostało wykonane należycie.

Szymon

czy coś więcej w temacie referencji?

Rovan

Referencje są składane w związku z konkretną sprawą (tu sprawą jest zamówienie publiczne) i jako takie są częścią akt tej sprawy. Nie tworzą osobnego zbioru referencji, nie podlegają osobnej klasyfikacji, czy kwalifikacji.

Szymon

a co w przypadku, gdy referencje mają być wystawione dla sprawy, która została oddana do archiwum? 2018 rok, a teraz prosi firma o wystawienie referencji, to wycofanie akt za protokołem czy jest alternatywa?

Rovan

Rozumiem, że pytasz o referencje, w sytuacji gdy Wy jesteście ich wystawcą?
Pierwotnie założyłem, że chodzi o referencje składane wraz z ofertą - te jak już napisałem trafiają do akt sprawy danego zamówienia.
Natomiast w przypadku referencji, które Wy wystawiacie podmiotowi, który zrealizował dla Was dane zamówienie mamy dwie możliwości:
- dołączyć je do akt sprawy danego zamówienia, jeśli w momencie wystawiania referencji sprawa nie jest jeszcze zakończona
- potraktować wystawienie referencji jako osobną sprawę (w takiej sytuacji osobiście wydzieliłbym odrębna podteczkę dla referencji)

Cytat
co w przypadku, gdy referencje mają być wystawione dla sprawy, która została oddana do archiwum?
Moim zdaniem prośba o referencje nie wznawia sprawy danego zamówienia - wówczas nalezy potraktować wystawienie referencji jako całkowicie osobną sprawę.