[Jeśli w złym miejscu umieściłam temat, uprzejmie proszę szanownych moderatorów o przesunięcie ]Czy ktoś z kolegów i koleżanek opracowywał już coś w świeżutkim nabytku myśli technicznej, czyli module do opracowania pergaminów i papierów? Podzielicie się wrażeniami?
Na razie widziałam to najmłodsze dziecko NAC-u
tylko na wiki zosiowym. Podchodzę do tego trochę jak do jeża...
Problematyczne dla mnie:
"Blok "Dane podstawowe" - umożliwia wprowadzenie daty dokładnej lub daty szacowanej opisywanego dokumentu. "
-> dlaczego jednej?? Mam papier, o taki:
[Kopia nieuwierzytelniona].
1) Krzysztof Taranowski, kanclerz warszawski, sekretarz królewski, wydaje instrukcję dla Piotra Korycińskiego, posła do [Karola II], króla hiszpańskiego w sprawie niebezpieczeństwa ze wschodu.
2) [Przekład].
Daty:
1) 1679, 2) 1849.05.
Pod jedną sygnaturą mamy instrukcję poselską i przekład instrukcji. Data w ZoSI tylko dla samej instrukcji?...
Inny przykład:
1) Jakub Anastazy, kasztelan bełski i Józefa z Drohojowskich Woroniczowie, małżonkowie, zawierają intercyzę ślubną z Ignacym Działyńskim, wojewodzicem kaliskim, w związku ze ślubem ich córki Szczęsnej Woroniczówny.
2) Stanisław August, król polski potwierdza powyższą intercyzę.
Daty: 1) 1782.08.26; 2) 1782.12.18
I kolejny:
1) Wypis z ksiąg radzieckich m. Starej Warszawy (1694.03.24, Varsaviae): burmistrz i rajcy m. Starej Warszawy darowują jezuitom warszawskim grunt nad Wisłą, należący do szpitala Św. Ducha, pod pewnymi warunkami.
2) Sumariusz dokumentów z lat 1424-1659 dotyczących młynów nad rzeką "Drzasna" [Drna] k. Warszawy.
3) "Wymiar gruntu szpitalnego w posesji wielebnych 00 jezuitów zostającego przy praesentiej wielmożnych JWPP komisarzy JKMci".
Daty: 1) 1694.03.24; 2) [1424-1659]; 3) 1726.06.18
Którą wybrać? Każda jest ważna.