Tak, chodzi oczywiście o Uniwersytet Pedagogiczny.
Ale po kolei.
29 sierpnia 2018 r. odbyło się ostatnie posiedzenie Centralnej Komisji Metodycznej kadencji 2016-2018.
Zakończyliśmy prace nad projektem zarządzenia Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych w sprawie zasad porządkowania i inwentaryzacji dokumentów dźwiękowych i filmowych w archiwach państwowych. Na tym ostatnim posiedzeniu omówiliśmy uwagi z archiwów: otrzymaliśmy odpowiedzi z 10 archiwów, z czego z 5 przyszły uwagi.
Tekst projektu przekazano również przedstawicielom następujących uczelni: Uniwersytetu im. A. Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytetu im. M. Kopernika w Toruniu, Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie oraz Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach. Projekt został wysłany przez NDAP przedstawicielom tych uczelni wyższych, które zostały zaproszone przez Naczelnego Dyrektora na spotkaniu organizacyjnym w dniu 11 lipca b.r. do udziału w radzie naukowej, której celem będzie współpraca NDAP i archiwów państwowych ze środowiskami naukowymi.
Nie otrzymaliśmy żadnych opinii ani uwag z powyższych ośrodków w przedmiocie tekstu projektu.
A teraz krótkie podsumowanie tej niezwykle intensywnej i pracowitej 2 ?letniej kadencji:
- 17 posiedzeń, z czego kilka kilkudniowych,
- 12 opracowanych i wdrożonych przepisów (mamy inwentarz elektroniczny jako raport z systemu i normalne tytuły jednostek archiwalnych, bez nawiasów kwadratowych
)), to pierwszy w dziejach archiwów CKM, który sam przygotował projekty przepisów,
- 2 gotowe projekty: dot. fotografii oraz dokumentów dźwiękowych i filmowych (czekamy na nowe moduły w ZoSIA, żeby je Naczelny Dyrektor mógł podpisać),
- jawność prac, protokoły posiedzeń i projekty dostępne w Internecie, informacje na stronie
www.archiwa.gov.pl i na IFAR, a na 10 i 11 zjeździe IFAR również mówiłam o naszych pracach,
- przeprowadzenie szkolenia w zakresie ewidencjonowania i inwentaryzacji,
- wiele godzin bardzo interesujących, owocnych, wspaniałych dyskusji metodycznych na posiedzeniach,
- bardzo ciekawe dyskusje również tu, na forum (pozdrawiam dyskutantów
,
- nie działaliśmy w próżni, lecz w ścisłym porozumieniu z Naczelnym Dyrektorem, który na bieżąco był przeze mnie informowany o postępie prac, zresztą, w miarę możliwości, dyrektor W. Woźniak przychodził na nasze spotkania, a prawie we wszystkich posiedzeniach brał udział dyrektor Departamentu Archiwistyki Maciej Zdunek.
Myślę, że to była przełomowa kadencja, wiele spraw udało nam się metodycznie załatwić, wiele z pewnością uda się dopiero wtedy, gdy będzie nowa ZoSIA.
Również w tym miejscu, na forum, chciałabym bardzo podziękować koleżankom i kolegom, którzy pracowali w tym zbożnym metodycznym dziele: członkom CKM i osobom nam pomagającym.
Dziękuję za wszystkie głosy wsparcia (a było ich całkiem sporo), dziękuję naszym oponentom za merytorycznie krytyczne uwagi, jeśli były zasadne, braliśmy je pod uwagę.
Mam nadzieję, że CKM kadencji 2016-2018 dobrze zapisze się w historii polskiej metodyki archiwalnej.
Ku chwale archiwów i zasobu.