Witam,
Chciałbym się odnieść w tym poście do kilku spraw jakie poruszyli forumowicze.
1) Podforum metodyka archiwalna
Pisałem w tej sprawie do moderatora działu którym jest obecnie A.Klubiński z NDAP, w ciągu 2-3 dni ("roboczych"
... ) oczekuję, że Wam osobiście na ten temat odpowie.
2) Forum na temat archiwów zagranicą - bardzo chętnie jesli faktycznie forumowicze poprą ten pomysł, póki co polecam:
http://www.archiwa.net/ gdzie można znaleźć sporo informacji na temat archiwów zagranicznych, a dodatkowo sporo informacji z zakresu archiwistyki "tradycyjnej" i "elektronicznej".
3) Podforum dla archiwistów zakładowych - jak widzę po tematach postów istnieje potrzeba powstania takiego działu czy też wsparcia istniejącego forum dodatkowym moderatorem z oddziału nadzoru archiwalnego czy osoby prowadzącej archiwum zakładowe. Nurtuje mnie tylko jedna rzecz - czy przez wydzielenie tematyki archiwum zakładowego nie doprowadzimy do tego, że archiwiści zakładowi będą pisali tylko na forum ich dotyczącym, archiwiści państwowi tylko na swoim forum. Plusem obecnego rozwiązania jest fakt, iż często "mimowolnie" czytamy to co nas bezpośrednio nie dotyczy rozwijając w ten sposób swoją wiedzę. Taka jest moja obawa, bardzo chętnie poznam je opinie forumowiczów i podejmę działania odnośnie do rozwoju sytuacji.
4) Spam na forum
Spam pojawia się ze względu na fakt iż aby zachęcić do dyskusji forum jest otwarte tzn. nie potrzebujemy się logować/posiadać konta na forum. Jest to zachętą do zupełnie szczerego wypowiadania się na wszystkie tematy (w granicach norm obyczajowych). Dojrzewa we mnie jednak przekonanie, iż aby uniknąc takich wypadków, jak również utyskiwania na administrację (...
... ) należy wprowadzić logowania dla wszystkich użytkowników na wszystkich podforach.
5) Moja wolna rekacja na spam
Pierwsza fala spamu pojawiła się o 8.43, druga o 1.47. Usunąłem go ok. godziny 16.00. Czyli od pierwszej fali do usunięcia minęło ponad 7 h. Hmmm... jak wiadomo czas to pojęcie względne. Uważam zatem, że nie jest tak dużo tym bardziej, że mamy dziś sobotę
... Ponadto spamer, oprócz umieszczenia niechcianych reklam nie naruszył w żaden sposób forum. Jeśli uważacie inaczej to w przyszłości postaram się reagować szybciej.
Pozdrawiam serdecznie