Przeczytałem wątek dotyczący zwrotek - ciekawy. Kwalifikacja karna w przypadku usuwania zwrotek jeszcze ciekawsza. Na marginesie - prokuratorzy umarzają śledztwa w przypadku rzeczywistego niszczenia dokumentacji ze względu na małą szkodliwość społeczną, a mieliby zajmować się wyłączaniem zwrotek z akt sprawy. Proszę o umiar i zachowanie właściwych proporcji.
Podtrzymuje to co napisałem wcześniej. Zwrotka ma znaczenie proceduralne, więcej znaczenie to jest czysto techniczne. Istotna jest na etapie kancelaryjnym, jej wartość na poziomie archiwalnym jest wątpliwa, w szczególności jej wartość historyczna. Imponujące są wywody dotyczące KPA, KPK i KPC oraz innych aktów prawnych, których celem jest uzasadnienie zachowania zwrotki w aktach sprawy. Potwierdzenie odbioru samo w sobie nie stanowi doręczenia. Istotne jest to, co zostało doręczone, a zwrotka jedynie ten fakt potwierdza. Informacja o doręczeniu jest ważna na etapie postępowania, jako środek dyscyplinujący przebieg postępowania i czynności procesowych, jako gwarancja praw i obowiązków stron postępowania oraz na etapie weryfikacji decyzji i postanowień w toku instancji. Merytorycznie zwrotka nic nie wnosi do postępowania i w momencie, kiedy decyzja staje się ostateczna/prawomocna traci swoje znaczenie. Przypominam, że to kancelaria przygotowuje akta do archiwum zakładowego/składnicy akt i na tym etapie zwrotki mogą zostać z dokumentacji usunięte, podobnie jak brudnopisy, czy duplikaty pism. Nie ma powodu, żeby zaśmieć nimi akta sprawy, a zachowanie zwrotek w aktach kategorii A jest wręcz absurdalne, po pierwsze z powodu braku wartości historycznej, po drugie z powodu konieczności ich paginowania, po trzecie z powodu ich digitalizowania.
Niezależnie od tego, co napisałem powyżej mogą wystąpić sytuacje wyjątkowe, kiedy zwrotka powinna zostać zachowa. Weryfikacja powinna być jednak przeprowadzona na poziomie kancelaryjnym przez osoby prowadzące postępowanie. Tylko one mogą to właściwie ocenić, nie archiwista.
To, co napisałem jest moją indywidualną opinią. Jeżeli ktoś widzi wartość historyczną w potwierdzeniach odbioru proszę je zachowywać w aktach sprawy i paginować.