Oczywiście oddałem głos w ankiecie i znalazłem się w gronie 6 (słownie sześciu) szczęśliwców, którzy udzielili prawidłowej odpowiedzi
Do rzeczy jednak.
Nie do końca zgadzam się z Jarkiem w zakresie funkcjonalności systemu EZD,
System ten nie umożliwia też udostępniania danych bezpośrednio w tymże systemie. Kontrolowanie obiegu dokumentacji papierowej może być (i chyba zwykle jest) tylko jego ewentualną dodatkową funkcją. System ten nie umożliwia doręczania korespondencji urząd-obywatel drogą elektroniczną, umożliwia jedynie dokumentowanie takich doręczeń przy pomocy importowanych danych. Systemem teleinformatycznym umożliwiającym wymianę informacji między urzędami jest na ten moment zasadniczo ePUAP, a oprócz niego rzecz jasna szereg systemów tzw. dziedzinowych.
pisałem wyżej o projektowanych funkcjonalnościach jednego z wiodących i chyba najbardziej znanych rozwiązań, czyli ezd PUW.
Rzecz jasna samo ezd nie służy do komunikacji z obywatelem, to oczywiste, ale patrząc na aktualny trend w rozwoju systemów ezd można zauważyć, że powoli w tym kierunku zmierzamy.
Zobaczmy taki wydumany i skrócony przykład z obywatelem, który ma konto na epuap i jest dość sprawny w kontaktach z tzw. elektroniczną administracją
obywatel pisze do urzędu - załóżmy że posiada konto na epuap i profil zaufany, pisze do urzędu, podpisuje pismo profilem i wysyła via ePUAP na publicznie dostępny adres (skrytkę) urzędu
urząd z wdrożonym ezd - pismo wpada do skrytki urzędu na EPUAP, stamtąd automatycznie jest przekierowywane do ezd, (zintegrowane poprzez API z ePUAP)
kancelaria rejestruje wpływ w RKP ezd (elektronicznym oczywiście) i przekazuje do właściwej jednostki do realizacji
kierownik jednostki dekretuje na naczelnika/koordynatora komórki lub samodzielnego pracownika
...
pracownik przygotowuje projekt odpowiedzi w postaci elektronicznej - w systemie (pisze w wordzie, writerze czy czymkolwiek innym) wyseparowanym lub zintegrowanym z ezd
następuje ścieżka akceptacji w systemie, następnie wysyłka (wybór adresata - zamiast tradycyjnego adresu, adres skrytki obywatela na ePUAP) /xxxx/SkrytkaESP w określonym trybie.
Obywatel pobiera sobie pismo ze swojego folderu Odebrane, w zakładce moje dokumenty. Oczywiście nie jest to proste a i świadomość urzędnicza nie jest specjalnie wielka.
Podsumowując,rozwój funkcjonalności ezd zmierza wprost do zapewnienia komunikacji elektronicznej na linii urząd - urząd, urząd - obywatel.
Zatem nawet w chwili obecnej można stwierdzić, że 1 osoba, która zaznaczyła jako prawidłową odpowiedź na pytanie: System EZD to: - system umożliwiający doręczanie korespondencji urząd-obywatel drogą elektroniczną, w tym kontekście może mieć rację.
Ale z drugiej strony zgadzam się z moim szanownym kolegą moderatorem, że nie jest to pierwotne przeznaczenie tego systemu, bo ma rację Jarek pisząc, że ezd
To zasadniczo elektroniczne akta spraw zamiast papierowych
Czy to rzeczywiście działa?
Tak, działa w moim urzędzie; nie stanowi to oczywiście jakiegoś dużego odsetka spraw załatwianego elektronicznie, ale jednak taka interakcja elektroniczna na linii urząd-obywatel funkcjonuje.
Natomiast tym postem chciałbym też zaprzeczyć generalnej negatywnej ocenie ePUAP. Zgadzam się z wieloma głosami o fatalnym wyszukiwaniu spraw możliwych do załatwienia, wydajności systemu, opóźnieniach, etc., ale niektóre sprawy rzeczywiście da się elektronicznie załatwić.
Jako przykład podam, że w ten sposób załatwiłem przez ePUAP trzy dowody osobiste (jedyna wizyta to odbiór dokumentu w wybranym przeze mnie urzędzie, ponieważ usługa jest odmiejscowiona) i 1 odpis aktu stanu cywilnego.