"Describing Archives".
zob. http://www.archivists.org/catalog/pubDetail.asp?objectID=1279
(...)DACS will replace Archives, Personal Papers, and Manuscripts (APPM) as a content standard for catalog records. The volume consists of three parts: "Describing Archival Materials," "Describing Creators," and "Forms of Names."
Witam serdecznie! To będzie mój pierwszy post na tych stronach (i mam na dzieję, że nie ostatni. Jestem stosunkowo świeżym nabytkiem O/Włocławek Archiwum toruńskiego. Forum przeglądam od jakiegoś czasu. Jako, iż moje zainteresowania niekontrolowanie wpadły na problematykę archiwów prywatnych (jak kto woli - spuścizn) - po drodze pojawiły się inne kwestie, które trudno mi pominąć. Tak więc obecnie "zeszło" na standardy opisów (które tak na dobrą sprawę pozostają elastyczne jeśli chodzi o opis archiwaliów, szczególnie spuścizn) - na razie u anglojęzycznej braci archiwistów. Tu mam pytanie- raczej organizazyjno-formalne, bo te "od kuchni" poznaję na tyle, ile mogę (również w kontaktach z S. L. Hensenem z Duke Univ. czy też Network Development and MARC Standards Office w Waszyngtonie): czy Naczelna posiada (jeżeli w ogóle są nabywane :roll: ) egzemplarze następujących publikacji:
- "Describing Archives: A Content Standard (DACS)", SAA 2004, ss. 291
- "Kathleen D. Roe "Arranging and Describing Archives and Manuscripts", Society of American Archivists (2005), ss. 180
- Steven L. Hensen "Archives, Personal Papers and Manuscripts (APPM)"
- Frederic M. Miller, "Arranging and Describing Archives and Manuscripts", 1990
49$ za książkę dla non-members.... :roll: