Szanowne Koleżanki i Szanowni Koledzy,
Niektórzy już co nieco o propozycji wiedzą, inni być może jeszcze nie. W ostatnim czasie, przy okazji prac nad specyfikacją modułu obsługi pracowni naukowej dla ZoSIA i referatu wygłoszonego na zebraniu zorganizowanym przez Archiwum Państwowe w Toruniu oraz Stowarzyszenie Archiwistów Polskich Oddział w Toruniu dn. 21 grudnia 2011 r., zrodziła się myśl organizacji sympozjum/konferencji poświęconej zagadnieniu udostępniania, przede wszystkim bezpośredniego, w archiwach państwowych.
Spotkanie odbyłoby się w Toruniu mniej więcej w połowie maja. Takie są moje założenia. Szczegóły dotyczące spraw stricte technicznych i organizacyjnych pozostają do uzgodnienia i liczę też tutaj na pomoc Zakładu Archiwistyki UMK w Toruniu. Możemy, o czym zostałem zapewniony, liczyć na patronat Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych.
Osobiście uważam, iż dyskusja w tym zakresie jest potrzebna i chyba nie jestem w tym twierdzeniu odosobniony. Warto podjąć tematy wynikające z naszej codziennej praktyki, omówić kierunki i możliwości, jakie możemy wykorzystać w celu usprawnienia nie tylko naszej pracy, ale także wyjść naprzeciw oczekiwaniom użytkowników, których charakter i liczba również się zmieniły. Chciałbym, abyśmy po raz kolejny uniknęli sytuacji, kiedy otrzymujemy narzędzie, z którego korzystać będzie jedno, czy dwa archiwa, reszta natomiast pozostanie w tzw. martwym punkcie. Punkcie, który tak na dobrą sprawę nikogo nie satysfakcjonuje.
Jeśli chodzi o zakres merytoryczny, widziałbym tutaj zarówno referaty "problemowe" (nieco teorii), jak i prezentacje informatycznych systemów wspomagających proces udostępniania w AP, czyli coś zbliżonego do przyszłego modulu obsługi pracowni dla ZoSIA. Takie zestawienie w perspektywie możliwych zmian mogłoby być ciekawe i wielce pouczające.
Mając na uwadze powyższe, zapraszam do udziału wszystkich chętnych, przede wszystkim "praktyków" z archiwów państwowych, niemniej każdy głos będzie mile widziany (słyszany
, także z innych instytucji (np. archiwa kościelne, biblioteki, muzea). Zapraszam zatem do zgłaszania propozycji wystąpień, co ułatwi i przyspieszy organizację spotkania.
Propozycje tytułu sympozjum również pożądane. Swoją, wstępną, podałem w tytule.
Pozdrawiam i czekam na odzew*, a wiem, że chętni są
---------
* Jeśli nie tutaj, to na mój adres email. (podam w wiadomości prywatnej)