Anonymous napisał:
Chciałbym zapoczątkować dyskusję na temat tego rodzaju dokumentacji, gdyż jak do tej pory nie mam wytycznych jak z nia postępować? Przegladajac internetową bazę IZA oraz spis wydarzeń naukowych w archiwach stwierdziłem, że co archiwum to różnie sie z nimi postępuje postępuje. Jak było by najlepiej wg was? Łaczyć te akta (UG i GRN) w jeden zespól czy jednak pozostawić osobno. Byłbym wdzięczny za jakieś właśne przemyślenia.
Przedstawione zagdnienie świadczy o dociekliwości zadającego pytanie, a replika o pasji z jaką poszukuje wiedzy.
Jest oczywiste, że nie wszyskie problemy metodyki archiwalnej zostały uregulowane przez przepisy. Zachęcam więc do poszukiwania uzasadnienia własnych decyzji nie tylko w już instniejących regulacjach prawnych. Dotychczas wydane przepisy nie tylko nakazują sposoby postępowania, ale mogą czytającym służyć jako pomoc w poszukiwaniu rozowiązań problemów metodyki archiwalnej w w zgodzie z intencjami dotychczas wydanego prawa - na zasadzie analogii, lub analizy tendencji ustalanych przez wydane przepisy.
Chciałbym zwrócić uwagę, że opisana praktyka archiwów w sprawie postępowania z aktami UG i GRN jest wynikiem decyzji Komisji Metodycznej archiwum, co pozwala stwierdzić, że praktyki wymienione przez pytającego są uznawane za uzasadnione. Odpowiedź mojego anonimowego poprzednika, choć bardzo lakoniczna (czego należy żałować) jest do pewnego stopnia słuszna.
Odpowiadając na zadane pytanie, chciałbym zwrocić uwagę, że za wskazówkę metodyczną mogą służyć Uwagi i przypomnienia dla komisji metodycznych naczelnika Zakładu Naukowego Archiwistyki Naczelnej Dyrekcji Archiwów Państwowych z 1 września 1993 r. (Zbiór przepisów archiwalnych wydanych przez Naczelnego Dyrektora Archiwów Państowych w latach 1952 - 2000, Warszawa 2001, poz. 196) oraz Zarządzenie nr 6 Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych z 11 lutego 1970 r. w sprawie postępowania z aktami władz administracji państwowej I i IIinstancji oraz aktami organów samorządu terytorialnego (Zbiór przepisów archiwalnych..., poz. 156) , (zwłaszcza pkt. 12.2, który można traktować jako przesłankę do podjęcia decyzji wyłączenia akt GRN). Przy podejmowaniu decyzji należałoby także pamiętać o zasadzie, że nazwa zespołu powinna odpowiadać nazwie aktotwórcy (Metodyka pracy archiwalnej red. S. Nawrocki).
pozdrawiam
Andrzej Klubiński