Niestety, przedstawione projekty (bo oba są właściwie identyczne i uwagi przedstawione poniżej dotyczą obydwu) sprawiają dosyć przygnębiające wrażenie
Niestety, unosi się nad nimi ?duch? wskazówek dot. opracowania fotografii (z wszystkimi błędami i nielogicznościami; znaczna część tekstu projektów została po prostu dosłownie przepisana ze wskazówek fotograficznych), i nie jest dobry duch
Niestety....
Ale do rzeczy:
II. Opracowanie zespołu (zbioru) dokumentów wizyjnych
7. Jeżeli archiwum państwowe przejęło zespół (zbiór) całkowicie uporządkowany wraz z pomocami ewidencyjnymi, pozostawia się go w dotychczasowym układzie, o ile nie budzi on zastrzeżeń. W przypadku, gdy nie zachodzi potrzeba dokonania zmian, przeprowadza się jedynie skontrum zespołu (zbioru) i wprowadza się do ewidencji archiwum, sporządzając pomoce ewidencyjne wymagane przez obowiązujące przepisy archiwalne.Punkt nielogiczny i całkowicie niejasny.
Co oznacza wprowadzenie do ewidencji archiwum??? Takie sformułowanie dla mnie to jest wprowadzenie danych o zespole (zbiorze) do księgi nabytków, ale nie wiem, czy o to chodzi; może chodzi o inwentaryzację???
Co oznacza zalecenie o sporządzeniu pomocy ewidencyjnych wymagane przez obowiązujące przepisy archiwalne?
Jakie przepisy?
Wydaje mi się, że znam dosyć dobrze przepisy archiwalne, ale tu nic mi nie przychodzi do głowy...
8. Jeżeli archiwum państwowe przejęło częściowo uporządkowany zespół (zbiór), to zachowuje się dawny lub nadaje nowy układ dla całości, w zależności od stopnia i jakości pierwotnego uporządkowania.Punkt zbędny, bo to jest oczywiste...
12. Porządkowanie wstępne obejmuje:
1) rozpoznanie zawartości i stanu uporządkowania zespołu (zbioru),Czyli właściwie co konkretnie należy zrobić???
2) sprawdzenie stanu zachowania (kompletności) zespołu (zbioru) w przypadku istnienia jakichkolwiek pomocy ewidencyjnych,Na czym ma polegać to sprawdzenie?
Na stwierdzeniu, że w pomocy ewidencyjnej (np. w spisie zdawczo-odbiorczym) figuruje 150 pozycji i tyle jest faktycznie?
Przecież to należy stwierdzić w momencie przejmowania materiałów do archiwum...
3) rozpoznanie stanu technicznego nośników dokumentów wizyjnych, wyłączenie egzemplarzy zakażonych biologicznie (na okres konserwacji) oraz ewentualne przepakowanie w nowe opakowania,Wskazane czynności należałoby przeprowadzić w momencie przejmowania materiałów do archiwum.
4) kompletowanie nośników, na których zapisane są te same dokumenty wizyjne,Co to znaczy te same?
Czy chodzi o ich treść??? I czy to zalecenie oznacza fizyczne kompletowanie nośników, tzn. zgromadzenie obok siebie np. taśmy, płyty DVD z takim samym dokumentem wizyjnym?
Hmmm...
Różne typy nośników powinny być chyba przechowywane w odpowiednich dla nich warunkach (niekoniecznie obok siebie), więc to zalecenie jest bez sensu. Jeśli dobrze je rozumiem, to jest bez sensu podwójnie, bo po co wykonywać czasochłonne czynności z fizyczną systematyzacją nośników, na których zapisane są te same dokumenty wizyjne, skoro może to za nas zrobić system informatyczny, w dodatku treść dokumentów wizyjnych ma być porządkowana za pomocą identyfikatora (punkt 13).
5) rozpoznanie typów nośników i wskazanie oryginałów lub równoważników oryginałów,Przypominam, że jesteśmy na etapie porządkowania wstępnego (inwentaryzacja jest dalej).
Rozpoznaliśmy więc typy nośników (np. taśma światłoczuła, kasety magnetyczne, płyty DVD itp.).
I co dalej?
Jak mamy to wskazać?
Palcem?
Powiedzieć: tu jest równoważnik oryginału?
Zapisać sobie to na kartce?
Co ma wynikać z tego wskazania?
Bo przypominam po raz kolejny, że jesteśmy na etapie
porządkowania wstępnego, inwentaryzacja jest dalszym etapem prac.
6)opatrzenie opakowań znakiem własnościowym archiwum państwowego, sporządzenie brakujących metryczek/kart nagraniaZnak własnościowy należałoby nadać w momencie przejęcia materiałów do archiwum. Nawiasem mówiąc ciekawa jestem, jak kwestia nadawania znaków własnościowych tego typu materiałom jest rozwiązana w NAC, bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić pieczętowania taśmy...
I jeszcze jedno pytanie: o co chodzi z metryczkami?
7) przeprowadzenie kwerendy mającej na celu zebranie informacji przydatnych w dalszym opracowaniu zespołu (zbioru),Kolejne zbędne zalecenie, bo zbieranie informacji o zespole trwa przecież przez cały czas jego porządkowania.
CDN...