Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Rzeczowy wykaz akt dla firmy deweloperskiej

Zaczęty przez Femma, Luty 20, 2008,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Femma

Witam!
Od niedawna zaczęłam pracować w dużej firmie deweloperskiej, która nigdy nie miała swojego archiwum. Największy problem mam niestety z opracowaniem rzeczowego wykazu akt. Czy ktoś może mi poradzić, na jakiej ustawie mogę się wzorować (ewntualnie załączniku), a może jest to wewnętrzna sprawa firmy?
Za wszelką pomoc i uwagi - dziękuję.

Grzesiek

A jesteś pewna, że firma będzie korzystać z wykazu ??? To nie jest dokument, który musi po prostu być  :). Powinien być jeszcze stosowany  :D. Czy spółka jest pod nadzorem? (jakoś wątpię). I do czego będzie  służył ten wykaz? Jeśli chodzi tylko o określenie okresu przechowywania dokumenacji to wystarczy (moim zdaniem) wykaz typowy (załącznik nr 2 do zorporzędzenia z dnia 16 września 2002 r. w sprawie postępowania z dokumentacją, zasad jej klasyfikowania i kwalifikowania oraz zasad i trybu przekazywania materiałów archiwalnych do archiwów państwowych) + uzgodnienie (wewnątrz firmy) co z aktami, których w tym wykazie nie ma. I to trzeba sobie ustalić analizując przepisy i potrzeby spółki. A jeśli wykaz ma być rzeczywistą pomocą przy zakładaniu i prowadzeniu teczek spraw to może ustal to najpierw z szefem ;). Jeśli rzeczywiście potrzebujecie wykazu, a Ty nie masz doświadczenia w tworzeniu to lepiej to zlecić doświadczonej osobie np. w AP lub w SAP. Tworzenie dobrego wykazu to nie jest łatwa sprawa.

Femma

Tak, jestem pewna, że musi byc taki wykaz akt, choćby po to, żeby nasi programiści mogli wiedzieć, jaką klasyfikację wprowadzić do programu. Moje pytanie raczej dotyczyło tego, czy ktoś już nie zajmował się archiwum zakładowym w takiej firmie i czy nie mógłby się podzielić swoimi uwagami lub pomysłami? Jeżeli ktoś chciałby do mnie napisać to mój mail: angiwilk82@wp.pl
Będę bardzo wdzięczna zawszelką pomoc.
Pozadrawiam