Hmm, być może że umknęła mi ta formacja, ale czy jest szansa, że w jakimś powiązaniu ze zbiorami NAC on-line mogą być udostępnione wszystkie zbiory fotografii innych archiwów państwowych? Tak sobie też myślę, że fantastycznie byłoby, gdyby w takim przedsięwzięciu uczestniczyli przechowawcy audiowizulanego państwowego zasobu archiwalnego - muzea, uczelnie, biblioteki, etc. A skoro już o fantastyczności i fantazjach mowa, to może można zachęcić u udziału w takim przedsięwzięciu wszystkich innych przechowawców, instytucjonalnych, ale może nawet prywatnych? To może i poniekąd "sklepik ze zdjęciami" w którym NAC byłby tylko pośrednikiem. Ale tak sobie myślę, czy posiadacz prywatnego zbioru zdjęć, który z jednej strony pewnie nie chciałby się ich pozbywać, z drugiej nie poczułby się jednak połechtany możliwością upublicznienia ich w ramach ogólnopolskiego zbioru? Problemem pozostałyby wszelkie prawa do publikacji takich zdjęć. Korzyść z ich dostępności w ramach jednego systemu jest chyba jednak nie do przecenienia i liczę że obejmie on chociaż wszelkich instytucjonalnych przechowawców.
Co samego zbioru NAC już udostępnionego - określenie "skok cywilizacyjny" bardzo pasuje moim zdaniem do sytuacji kiedy godzina przeglądania w internecie zbiorów fotografii NAC daje lepszy skutek, niż kilka dni gmerania w ewidencji ADM jeszcze nie tak dawno temu. Dwie uwagi jednak - pierwsza rzecz to trochę ciężka w obsłudze wyszukiwarka - 11 pól odpowiadających elementom opisu - wg mnie niektóre pola mogłyby się odnosić do 2-3 elementów opisu, niezbędna jest również lista haseł przedmiotowych. Kłopotem jest też datacja zdjęć - jeśli wpiszę np. 1940, to nie będzie w wynikach wyszukiwania zdjęcia opisanego tylko jako wykonane w latach 1939-1945. Wybaczcie laikowi, ale mam też wątpliwości do samego opisu fotografii - np. niemieckie zdjęcia nie mają oryginalnego opisu w języku niemieckim.
Jeszcze taka rzecz - wiele zwłaszcza wojennych niemieckich zdjęć ma tylko opis przetłumaczony, ale oryginalny - tj. opisują np. jakiś budynek tylko jego ówczesną funkcją i lokalizacją. Np. moje obecne miejsce pracy to tylko siedziba ichniego okręgu wojsk lotniczych, i tylko tak jest to zdjęcie opisane. Może warto dać użytkownikom zgłaszania możliwości uzupełniania tych opisów?