Narodowe Archiwum Cyfrowe > Budowa NAC
Co bedzie udostepnione w NAC?
Jarek:
Hmm, być może że umknęła mi ta formacja, ale czy jest szansa, że w jakimś powiązaniu ze zbiorami NAC on-line mogą być udostępnione wszystkie zbiory fotografii innych archiwów państwowych? Tak sobie też myślę, że fantastycznie byłoby, gdyby w takim przedsięwzięciu uczestniczyli przechowawcy audiowizulanego państwowego zasobu archiwalnego - muzea, uczelnie, biblioteki, etc. A skoro już o fantastyczności i fantazjach mowa, to może można zachęcić u udziału w takim przedsięwzięciu wszystkich innych przechowawców, instytucjonalnych, ale może nawet prywatnych? To może i poniekąd "sklepik ze zdjęciami" w którym NAC byłby tylko pośrednikiem. Ale tak sobie myślę, czy posiadacz prywatnego zbioru zdjęć, który z jednej strony pewnie nie chciałby się ich pozbywać, z drugiej nie poczułby się jednak połechtany możliwością upublicznienia ich w ramach ogólnopolskiego zbioru? Problemem pozostałyby wszelkie prawa do publikacji takich zdjęć. Korzyść z ich dostępności w ramach jednego systemu jest chyba jednak nie do przecenienia i liczę że obejmie on chociaż wszelkich instytucjonalnych przechowawców.
Co samego zbioru NAC już udostępnionego - określenie "skok cywilizacyjny" bardzo pasuje moim zdaniem do sytuacji kiedy godzina przeglądania w internecie zbiorów fotografii NAC daje lepszy skutek, niż kilka dni gmerania w ewidencji ADM jeszcze nie tak dawno temu. Dwie uwagi jednak - pierwsza rzecz to trochę ciężka w obsłudze wyszukiwarka - 11 pól odpowiadających elementom opisu - wg mnie niektóre pola mogłyby się odnosić do 2-3 elementów opisu, niezbędna jest również lista haseł przedmiotowych. Kłopotem jest też datacja zdjęć - jeśli wpiszę np. 1940, to nie będzie w wynikach wyszukiwania zdjęcia opisanego tylko jako wykonane w latach 1939-1945. Wybaczcie laikowi, ale mam też wątpliwości do samego opisu fotografii - np. niemieckie zdjęcia nie mają oryginalnego opisu w języku niemieckim.
Jeszcze taka rzecz - wiele zwłaszcza wojennych niemieckich zdjęć ma tylko opis przetłumaczony, ale oryginalny - tj. opisują np. jakiś budynek tylko jego ówczesną funkcją i lokalizacją. Np. moje obecne miejsce pracy to tylko siedziba ichniego okręgu wojsk lotniczych, i tylko tak jest to zdjęcie opisane. Może warto dać użytkownikom zgłaszania możliwości uzupełniania tych opisów?
Jarek:
Przepraszam za te językowe lapsusy w powyższym poście - powinno być informacja, a nie "formacja", dać użytkownikom możliwość zgłaszania, a nie "zgłaszania możliwości".
luke:
--- Cytat: Jarek w Czerwiec 29, 2008, ---Jeszcze taka rzecz - wiele zwłaszcza wojennych niemieckich zdjęć ma tylko opis przetłumaczony, ale oryginalny - tj. opisują np. jakiś budynek tylko jego ówczesną funkcją i lokalizacją. Np. moje obecne miejsce pracy to tylko siedziba ichniego okręgu wojsk lotniczych, i tylko tak jest to zdjęcie opisane. Może warto dać użytkownikom zgłaszania możliwości uzupełniania tych opisów?
--- Koniec cytatu ---
Słyszeliśmy juz takie zarzuty, ale czy nie jest tak, że opisujemy obraz na fotografii, a nie jego historię. Idąc tym tropem dlaczego nie napisać kiedy powstał budynek i jak zmieniali się jego właściciele, których mogło być naprawdę wielu? I w jakim celu mam pisać, że ten budynek w czasie wojny był siedzibą niemieckiego okręgu lotniczego, przed wojną jakiegoś urzędu, po wojnie np. rady narodowej, a teraz miejscem Twojej pracy? Chyba trochę za dużo tych informacji, a wkrótce usłyszymy, że opisywanie idzie nam strasznie wolno.
Użytkownicy cały czas zgłaszają swoje uwagi do naszych opisów, ale często są to uwagi sprzeczne. np. jeden varsavianista pisze że to ten budynek, a drugiemu wydaje się że inny (obaj są pewni swego). Nie możemy zamieścić przesłanego przez kogoś opisu, bo komuś coś sie wydaje. Dostajemy też meile od fachowców (np. uściślamy opisy uzbrojenia, sprzętu wojskowego, itp.)
Co do pierwszej części Twojego postu, mogę dodać, że to wszystko jest nie tylko możliwe ale całkiem realne, kwestia czasu, którego nie chcemy określać bliżej (patrz uwaga fjgrabowski - lepiej nie podawać terminów niż sie ich nie trzymać) ;D
Jarek:
To nie zarzut a tylko wątpliwość ;). Racja, w przypadku tego konkretnego budynku byłoby to około 10 głównych jego użytkowników na przestrzeni dwóch wieków, wymienianie ich byłoby bez sensu. Przy tym konkretnym zdjęciu można jednak np. doprecyzować lokalizację budynku, przy innych pewnie datację, osoby na nich itd. Jak rozumiem wypracowaliście już jakiegoś rodzaju procedurę uzupełniania i zgłaszane uwagi mają przełożenie na ewidencję tych materiałów. Ale może warto dodać opcję komentarzy do zdjęć, może tam byłoby miejsce dla takich niepewnych albo sprzecznych danych?
luke:
--- Cytuj ---Kłopotem jest też datacja zdjęć - jeśli wpiszę np. 1940, to nie będzie w wynikach wyszukiwania zdjęcia opisanego tylko jako wykonane w latach 1939-1945
--- Koniec cytatu ---
racja, trwają prace nad poprawieniem funkcjonalności; pomysł z komentarzami bardzo dobry, na pewno rozważymy
--- Cytuj ---Wybaczcie laikowi, ale mam też wątpliwości do samego opisu fotografii - np. niemieckie zdjęcia nie mają oryginalnego opisu w języku niemieckim.
--- Koniec cytatu ---
te fotografie stanowią - Zespół ?Wydawnictwa Prasowego Kraków ? Warszawa (Zeitungsverlag Krakau ? Warschau)? - ok. 18 tysięcy zdjęć z lat 1939 ? 1945, wykonanych na potrzeby hitlerowców. Są to głównie materiały propagandowe, przedstawiające niemieckie wojsko, dygnitarzy oraz okupowane ziemie polskie ? przede wszystkim Generalną Gubernię. http://www.nac.gov.pl/cms/tekst.php?wid=15
opisy oryginalne są często bardzo długie i co tu dużo mówić, bardzo propagandowe. Opis oryginalny + opis archiwalny wprowadzony przez archiwistę, hmm myślę że zbyt długo i mało czytelnie. Myślę także że tych pól opisu i tak jest całkiem dużo.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej