Postawmy zatem pytanie: co to jest pieczęć?
Cóż, skoro postawiłem owo pytanie, spróbuję znaleźć na nie odpowiedź. Najnowsza bodaj polska definicja pieczęci brzmi:
Pieczęcią nazywamy znak wytłoczony przy pomocy twardego stempla w miękkiej masie [lub materiale barwiącym uzup. M.H.] i zaopatrzony w odpowiednie cechy obrazowe i napisowe, odnoszące się do jego właściciela - osoby fizycznej lub prawnej[S.K. Kuczyński, Pieczęć – zakres pojęcia i znaczenia, Biuletyn Numizmatyczny, 2, 1966, s. 254]. Definicja ta jednak jest zbyt szeroka. Obejmuje bowiem równie dobrze tradycyjne pieczęcie, jak i stemple skarbowe, a na upartego możnaby podciśgnąć pod nią wszystkie materiały drukowane w tradycyjny sposób - poprzez odciśnięcie matrycy ze złożonym tekstem na papierze, jeżeli zawieraja one np,. znak drukarski, lub stopkę pozwalająca na identyfiakcję drukarni. Swego czasu proponowałem rozszerznie jej o czynnik funcjonalny, pozwalający na wyeliminiewowanie z jej zakresu wszelkich materialów "pieczęciopodobnych". Niestety, tylko na propozycji się skończyło [na razie, mam nadzieję
].
Celniejsza jest chyba propozycja T. Diedericha [swoją drogą też archiwisty]:
Pieczęcią nazywamy każdy odcisk wykonany za pomocą matrycy, zrobiony indywidualnie i utrwalony jako znak pieczętującego [sigillant], mocą prawa zdolny zapewnić autentyczność, integralność lub ważność stanu rzeczy lub deklaracji intencji [dokumentu uzup. M.H.]. [T. Diederich, Rheinische Staedtesiegel, Neuss 1984, s. 28; oraz powt. w: Idem, Reflexions sur la Typologie des Sceaux, Janus, 1993.1, s. 56, przyp. 1.]Szczególnie ważny jest tu podkreślenie indywidualizmu każdego z odcisków pieczęci, który, inaczej niż w przypadku odciskow pochodzących z innych stempli, wynika z faktu, że odcisk pieczęci staje się manifestacją woli dysponenta.
Definicja ta też nie jest idealna, pozwala jednak upotrządkować nieco sfragistykę nowożytną, wyłączając poza nawias zainteresowania badaczy sporą część materiałów, będących dalikimi krewnymi pieczęci sensu stricte, ale powielanych "bezrefeksyjnie", o których pisałem wyżej.
Pozdrawiam