Narodowe Archiwum Cyfrowe > Budowa NAC

Plan działania czyli jak to sobie wyobrażamy

<< < (2/9) > >>

mikmach:
Co z formatem przechowywania plików cyfrowych? W pełni Open Source jest PNG, ale o ile się nie mylę są problemy z dołączaniem informacji "drukarskich".

Jakie metadane? EXIF można chyba sobie darować, IPTC szeroko wspierany, ale powoli odchodzi do lamusa. XMP to a) dopiero wchodzi w szersze użycie b) to tylko kontener, w jego ramach nadal trzeba wybrać jakiś standard: IPTC Core, Dublin Core czy coś bardziej specjalistycznego?

Czy jest sens wyważać otwarte (częściowo) drzwi i pisać od zera program? W dodatku taki program powinien nie tylko pozwalać na podstawowe operacje na plikach, ale i szersze zarządzanie. Jest już obecnie kilka dostępnych, a za kilka miesięcy na MS-Windows wachlarz aplikacji będzie jeszcze szerszy kiedy w końcu programy na KDE będą tam normalnie działać (Digikam, Kphotoalbum).

bla:

--- Cytat: mikmach w Wrzesień 11, 2007, ---Co z formatem przechowywania plików cyfrowych? W pełni Open Source jest PNG, ale o ile się nie mylę są problemy z dołączaniem informacji "drukarskich".
--- Koniec cytatu ---

Dla ułatwienia przeszukiwania plików (jakiekolwiek one by nie były tekstowe, graficzne) część danych można trzymać w bazie danych. W tym wszystkie, które mógłby zawierać taki nagłówek. Wtedy niezależnie od rodzaju pliku masz ujednolicony interfejs dostępu do autora, daty powstania, zaarchiwizowania; wszystkiego co by było potrzebne.

Myślałem czy w ogóle do tego brać bazę danych...:
1) Zbiór plików na nośniku
2) Zbiór plików indeksowany w bazie danych
3) Baza danych z danymi binarnymi + opisem
Ale takie coś już nie raz nie dwa sprawdzili w praktyce i na pewno wiadomo jak każdy przypadek by działał. (Mi się najbardziej podoba 2).
4) Rozważał ktoś zastosowanie repozytoriów? Myślałem czy da się tutaj do czegoś wykorzystać GITa. Ale prócz rozwoju aplikacji do zarządzania archiwum chyba się nie przyda...

dPeS dobrze mówi, że warto zacząć od ogólnego opisu tego co chce się stworzyć. Zbioru założeń, opisu potrzebnych interfejsów i podsumowania dostępnego materiału. Może jakieś WIKI? Forum to jedno... Potem (lub równolegle!) można dyskutować takie techniczne szczegóły. Można by drugi wątek założyć... ;-) Ja o technikaliach chętnie porozmawiam, a w ogóle założenia mieszałbym się z rozwagą (archiwistyki nie kończyłem; choć mam znajomego, którego mogę męczyć).

Pozdrawiam,

firestarter:
jeśli byście potrzebowali administratora do serwerów linuxowych to służę radą i pomocą.

Nie jestem może mistrzem programowania, ale co nie co o tworzeniu projektów wiem. I naprawdę radzę starannie wybrać platformę na jakiej będzie to tworzone. Dobrze by było wiedzieć na jakie zaplecze możecie liczyć. Co macie na początek? Na jaką pomoc możecie liczyć? Zrobienie ankiety na temat umiejętności ochotników dałoby wam obraz sytuacji kto bierze udział w projekcie:
Ilu ich jest?
jakie mają umiejętności?
można by było wstępnie wyłonić osoby które mają predyspozycje do kierowania teamami - ankieta musiałby być dobrze zrobiona.

mikmach:

--- Cytat: bla w Wrzesień 11, 2007, ---
Myślałem czy w ogóle do tego brać bazę danych...:

2) Zbiór plików indeksowany w bazie danych

--- Koniec cytatu ---

Jakaś forma bazy danych jest niezbędna. Choćby po to by można ją sobie można było ściągnąć i robić kwerendy niezależnie od samych plików przedstawiających archiwa. Patrzę w tej chwili od strony potrzeb użytkownika. To zresztą osobna kwestia. Dla kogo obecnie jest ten projekt? Czy ma ułatwić pracę archiwistom, czy ostatecznym użytkownikom archiwów?

--- Cytat: bla w Wrzesień 11, 2007, ---dPeS dobrze mówi, że warto zacząć od ogólnego opisu tego co chce się stworzyć. Zbioru założeń, opisu potrzebnych interfejsów i podsumowania dostępnego materiału.

--- Koniec cytatu ---

Pełna zgoda. OP był dość ogólnikowy. Szczegółów, szczegółów :)

Tomasz Kalota:

--- Cytat: Rafał Rufus Magryś w Wrzesień 11, 2007, ---(...) I stało się - prawie oficjalnie rozpoczynamy tworzenie Narodowego Archiwum Cyfrowego. Niezmiernie cieszę się, jako gorący zwolennik opensource, że będzimy opierali NAC o otwarte standardy i tworzyli otwarte systemy dla NAC.(...)
--- Koniec cytatu ---

Świetnie, że ruszacie z tym projektem. Bibliotekarze 2.0 zaczynają Wam kibicować :) (zob. wątek archiwiści robią to w NAC). Mam przy okazji pytanie. Czy zamierzacie udostępniać oraz zbierać metadane przez OAI-PMH? Umożliwiłoby to zintegrowanie bibliotek cyfrowych z NAC oraz usprawniłoby przeszukiwanie większego zasobu cyfrowego. Czekam z niecierpliwością na szczegółowe opisy projektu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej