Internetowe Forum Archiwalne > Projekty wskazówek metodycznych

kancelaria austriacka

<< < (2/3) > >>

Hanna Staszewska:

Oczywiście Wojtek ma rację co do roli serii i podserii w inwentarzu.

Punkt 14.2. (cyt.): W przypadku braku oryginalnych skorowidzów zaleca się sporządzanie pomocy
informacyjnych w postaci indeksów osobowych i geograficznych do zespołów akt austriackich
ułożonych według rozmaitych systemów kancelaryjnych. Indeksy sporządza się, gdy istnieją
obiektywne przesłanki, np. priorowanie akt lub w rubryce „uwagi” inwentarza odnotowano
informacje o materiałach o szczególnym znaczeniu.

Zaleca się sporządzanie indeksów osobowych i geograficznych, a zapomniano chyba o przedmiotowych, które wydają się konieczne, szczególnie w kontekście tego, co napisano wcześniej o różnorodnej zawartości jednostek.
Dalsze uwagi o „obiektywnych przesłankach” są dla mnie całkowicie niezrozumiale.

Hanna Staszewska:
Układ tekstu projektu wskazówek jest dosyć niejasny i zagmatwany, a tytuły rozdziałów budzą moje szczere zdziwienie :o.
 Proponuję następujące zmiany: część III podzielić na następujące części:
-   Segregacja akt (dotychczasowy punkt 10);
-   Systematyzacja (punkt 11);
-   Brakowanie (punkt 13);
-   Opracowanie archiwalnych pomocy ewidencyjno-informacyjnych (punkt 12 i 14).

Punkty 12 i 14 (oprócz uwag zgłaszanych wcześniej) wymagają przeredagowania, bo w obecnej postaci są mało zrozumiałe.
Należy także dopisać, że inwentaryzację prowadzi się w systemie informatycznym.

Wojciech Woźniak:
Witam
Zastanawiam się czy zalecenie: 14.1. W przypadku zachowania oryginalnych ksiąg kancelaryjnych, w tym skorowidzów, nie ma potrzeby sporządzania dodatkowych pomocy informacyjnych. jest konieczne. Wszak prędzej czy później dobrze będzie przygotować indeksy w wersji elektronicznej.

--- Cytat: Hanna Katolik-Staszewska ---Należy także dopisać, że inwentaryzację prowadzi się w systemie informatycznym.
--- Koniec cytatu ---
Koniecznie!

Hanna Staszewska:
Tytuł projektu wydaje mi się dosyć nieszczęśliwy. Może go zmienić na:
Wskazówki metodyczne dotyczące opracowania akt wytworzonych w okresie funkcjonowania kancelarii austriackiej.

Hanna Staszewska:
Należy też dopisać, że wskazówki dotyczą materiałów nieopracowanych.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej