Kategoria archiwalna - przekwalifikowanie akt

Zaczęty przez Komisarz Ryba, Kwiecień 24, 2007,

Poprzedni wątek - Następny wątek

Komisarz Ryba

Jeżeli wcześniej akta zgodnie z J.Rz.W.A. kwalifikowały się do kat. B a w chwili obecnej do kat. A to czy te akta wcześniejsze należy przekfalifikować?

Komisarz Ryba

Dlaczego nikt nie chce odpowiedzieć na moje pytanie? Czyżby było tak skomplikowane?!

Bogusław Kleszczyński

Ja bym przekwalifikował do A natychmiast.
Z resztą AP pewnie by nie dało zgody na brakowanie - ale to zależy od AP - pamiętajmy że w wielu sprawach obowiązuje "wolna amerykanka"  ;D

Pozdrowienia
W Archiwum bunt, nad nami akt zawieja...

kobong

Zgadza się AP nie wyrazi zgody :( To standardowa "procedura" jeśli są wątpliwości to trzeba przekwalifikować na "A" (wyrzucić później można zawsze). ;D
ello!

Ola Obuchowicz-Sawicz

hmmm... a nie powinno być tak, że akta z danego okresu kwalifikuje się zgodnie z przepisami (jrwa) obowiązującymi w tym okresie? Czyli jeśli było B, to tak zostawić, a po zmianie już kwalifikować do A?

muniekdm

Ja wystąpiłbym o ekspertyz. Czy akta z te  mogą mieć znaczenie jako źródło informacji historycznej i powinny mieć kategorię A.

Sindbad

Cytat: kobong w Maj 22, 2007,
Zgadza się AP nie wyrazi zgody :( To standardowa "procedura" jeśli są wątpliwości to trzeba przekwalifikować na "A" (wyrzucić później można zawsze). ;D
Jak to kolego wyrzucić można zawsze.
Jak robisz kat. A to czwartą kopię musisz wysłać do AP. I tego nie da się cofnąć. Chyba, że chcesz mieć na karku naprawdę wściekłego archiwistę z AP i - co całkiem prawdopodobne - konsekwencje służbowe w pracy.
Uważam cię za nieszczęśliwego
bo nigdy nie byłeś nieszczęś

Sindbad

Cytat: Ola Obuchowicz-Sawicz w Listopad 06, 2007,
hmmm... a nie powinno być tak, że akta z danego okresu kwalifikuje się zgodnie z przepisami (jrwa) obowiązującymi w tym okresie? Czyli jeśli było B, to tak zostawić, a po zmianie już kwalifikować do A?

Dla mnie (mam 5 lat praktyki) to jedno z trudniejszych zadań. Jeśli dziś mamy nowy JRWA a dokumenty były zarchiwizowane według starego to trzeba (dotyczy z B na B i z B na A)
1) dostać zgodę komisji do oceny dokumentacji archiwalnej (powołanej zarządzeniem dyrektora zakładu pracy)
2) z tą zgodą trzeba wystąpić do AP o zmianę klasyfikacji dokumentacji

Jeżeli pracujemy na tym samym JRWA i widzimy, że jest błąd a zmieniamy to musi być zgoda komisji

A najlepiej to możemy wziąć wszystkich na przeczekanie - nic nie zmienać a dokumenty przetrzymać tak długo jak trzeba i potem dać do brakowania - rezultat gwarantowany

Pozdrawiam
Uważam cię za nieszczęśliwego
bo nigdy nie byłeś nieszczęś

aga79

Witam! Oczywiście, że trzeba przekwalifikować po uprzednim telefonie do AP a jeżeli wyszło zarzadzenie to nawet bez tego jak najszybciej. Ja się jeszcze z tym nie spotkałam ale to działa na przykł. kat. B, gdzie zmieniono np. kat. B5 w podatku od nieruchomości na B10 w 2006r. AP zmieniło mi kwalifikację na wszystkich dok. wstecz, które nie zostały jeszcze wybrakowane. To samo ze składkami ubezp. i ZUS. Generalnie trzeba być na bieżąco ze wszystkimi aktami resortowymi. ;)

Bożena24

Czy akta kategorii A trzeba lakować?
ożena

Jarek

Bożeno, skąd w ogóle pomysł żeby je lakować??
Jarek Orszulak

Bożena24

Bo wszystkie akta kat. A, które mam w archiwum są zalakowane i opieczętowane. Nie wiem czy teraz też trzeba to robić jak się przyjmuje kat. A ? Przepisu na to chyba nie ma i nie wiem skąd sie u mnie to wzięlo a zapytać nie mam kogo.
ożena

Grzegorz

Jak to lakowane?? Z rozporządzeniu jest mowa o szyciu akt, ale lakowane?? nie spotkałem się jeszcze ;) 

Jarek

Akta w tajnych kancelariach były sznurowane i pieczętowane lakiem. Takie zabezpieczenie dokumentów, ich wiarygodności, integralności itd. Nie wiem czy tak jest nadal, być może również jakieś inne przepisy niż archiwalne narzucają takie postępowanie z jeszcze jakimiś dokumentami, ale też się nie zetknąłem. Czasem notariusze tworzą namiastkę czegoś takiego przy wielostronicowych aktach notarialnych.
Może archiwum było prowadzone kiedyś przez osobę która wcześniej miała do czynienia z dokumentacją niejawną i uważała że tak należy postępować?
Co to za dokumentacja?
Jarek Orszulak

luke

CytatCo to za dokumentacja?
witam,
ja też już się spotkałem z "lakowanymi teczkami" :)
w jednej z nadzorowanych instytucji widziałem teczkę "Sprawy wojskowe pracowników......", cała była przesznurowana, a końcówki sznurka na dolnej okładce były zalakowane (czerwonym lakiem pieczętnym).
Chyba taki nawyk pracowników, ale nie wiem, nie pytałem :(
pozdrawiam