Witam
d.kostyra:
Kilka spostrzeżeń związanych z używaniem bazy danych z metadanymi przechowywanymi wplikach xml.
1. Duża ilość danych w xml-u oznacza zastosowanie odpowiedniego stronicowania szukania w bazie, co ma wpływ na szybkość wyszukiwania treści w bazie.
Wydaj mi się, że nie ma konieczności przechowywania danych w określonym formacie, tu: xml, ważne żeby dane (z metadanymi)przechowywane w urzędzie można było wyeksportować do "formatu otwartego", czyli np. xml. (projekt rozporządzenia w sprawie wymagań technicznych dotyczących materiałów archiwalnych utrwalonych na informatycznych nośnikach danych przekazywanych do archiwów państwowych http://epl.icm.edu.pl/forum/viewtopic.php?t=77).
Witam
Nie ważne jest w czym będą dane przechowywane w bazie. Zgadzam się z Pana zdaniem. Ja zwróciłem w cytowanym przez pana moim pukcie z przedostatniej wypowiedzi na inny aspekt. I tutaj stawiam pytanie:
Jaka baza danych ma obsłużyć dużą ilość danych, powiedzmy 2 mln dokumentów w ciągu pięciu lat?
Wpływ na szybkość wyszukiwania ma zastosowanie odpowiedniego stronicowania zapytań w skryptach SQL, co ma przełożenie na szybkość wyszukiwania. Chyba nikt nie chce czekać na odpowiedź bazy po sformułowanym zapytaniu 30 sekund :roll:
Na koniec. Jeśli każdy będzie przechowywał dane w bazie w różnych formatach, ale końcowym efektem będzie eksport danych do formatu otwartego, np. xml to połowa sukcesu.