Witam
Określenie wymagań dla systemów infromatycznych zawarto w rozporzadzeniu RM z 11 X 2005 (DzU 2005, nr 212, poz. 1766). Jako standard układu infromacji w dokumencie elektronicznym wskazany jest tam xml właśnie. Przy zachowaniu więc wymaganych w projektowanym rozporządzeniu elementów ujętych w język xml nie powinno być problemu z migracją danych (i metadanych) pomiędzy systemami. Tak przynajmniej wydaje się z teoretycznego punktu widzenia. Czy jednak informatyka jest do końca przewidywalna? Spotkałem się już gdzieś z artykułem wieszczącym zmierzch xml...
Witam
Przejrzałem rozporządzenie. Czyli metadane będą trzymane w pliku xml z kodowaniem znaków UTF 8. Przjerzałem też projekt pliku xml, w jakim mają być przechowywane dane w archiwach elektronicznych (
http://www.archiwa.gov.pl/?CIDA=515). Kilka spostrzeżeń związanych z używaniem bazy danych z metadanymi przechowywanymi wplikach xml.
1. Duża ilość danych w xml-u oznacza zastosowanie odpowiedniego stronicowania szukania w bazie, co ma wpływ na szybkość wyszukiwania treści w bazie.
2. Warto w przypadku duźej ilości danych, będących kryteriami szukania w bazie, stosować zesłownikowanie, co poprawia wydajność szybkości szukania danych w bazie.
3. Dla zbiorów elektronicznych dokumentów z małą ilością danych stosować open sourcowe bazy typu My SQL, PostgreSQL, (darmowa edycja MS SQL).
4 Dla baz z duźą ilością danych stosować komercyjne bazy danych np. MS SQL, Oracle.
Te propozycje ogólnych warunków technicznych dot. oprogramowania bazodanowego, będące efektem wdrożenia elektronicznej bazy danych i budowania zasobu elektronicznego od 2000 roku.
Damian Kostyra