Internetowe Forum Archiwalne > Archiwizacja materiałów cyfrowych i digitalizacja analogowych

wypożyczanie skanów?

(1/2) > >>

kocibrzuch:
Mikrofilmy przesyłamy między archiwami - a skany na płytkach?
Procedur zdaje się brak. Czy w takim razie za każdym razem wymaga to zgody dyrektora/ów, specjalnego dodatkwego uzgodnienia z czytelnią docelowego archiwum?
Czy są kompy dostępne dla korzystających w czytelni, czy są zabezpieczone przed kopiowaniem (u nas są 2, w oddziale I na Wawelu i III na Siennej).

Wojciech Woźniak:
Witam
Ciekawą sprawę porusza Kocibrzuch.
O tyle ciekawą, że przesłanie skanu oznacza utworzenie jego kolejnego egzemplarza (kopii?), czego nie ma w przypadku mikrofilmów. O wiele prościej byłoby, gdyby wszystkie skany z zasobu danego archiwum były dostępne na stronach internetowych archiwum, albo na jego serwerze. Może nie dla każdego (chociaż wlaściwie czemu nie?) ale dla użytkowników posiadajacych odpowiednie uprawnienia (np. z innych archiwów). Nie trzebaby wówczas do wymiany skanów angażować producentów płyt i poczty.

kocibrzuch:
Nawet nie śmię marzyć o takiej możliwości  :P
Dlatego z tymi płytkami wyskoczyłem.
W końcu czytelnicy zaczną o pytać o taką możliwość skorzystania z akt, a my tu, panie dziejku, najwyraźniej w lesie - skoro procedur nie ma.

kocibrzuch:
Można ewentualnie, jeśli nasi informatycy innej możliwości nie znajdą (nie znam się), wykorzystać serwis w rodzaju tego: http://www.yousendit.com/

Wojciech Woźniak:
Witam
Wydaje mi się, że jedyną rozsądną możliwością jest centralny "magazyn skanów" dla wszytskich archiwów. Takie zreszta - według mojej wiedzy - są plany. Ponieważ jednak trochę jeszcze wody w Odrze upłynie zanim owo "archiwum skanów" powstanie, więc pewnie i nie od rzeczy byłoby rozważyć jakieś rozwiązanie tymczasowe w zasygnalizowanym przez Kocibrzucha temacie. O ile oczywiście archiwa (a zwłaszcza użytkownicy) zainteresowani byliby tego rodzaju usługami.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej