Szanowni Koledzy
Kilka miesięcy temu pisałem juz o przewadze zdjęć robionych nad kserami. Pisałem tak podając przykład z mojego podwórka. Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne sfotografowało WSZYSTKIE księgi metrykalne w AD Pelplin. Wyposażyliśmy z własnych składek członkowskich pracownię AD w komputery. Teraz w pracowni naukowej każdy chętny przegląda księgi na ekranie a uzyskanie zdjęć poszczególnych metryk jest możliwe za symboliczna opłatą. Użytkownik dostaje wybrane metryki nagrane na CD. Nie trzeba więc codziennie dawać poszczególnych ksiąg amatorom fotografowania. Zrobili to ludzie, którzy mają w tym juz jakieś doświadczenie. Amatorzy -genealodzy. Księgi byly fotografowane raz i teraz sobie spokojnie leżą na półeczkach magazynowych w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Nie przewracane zaślinionymi palcami. My genealodzy znamy wartość historyczną ksiąg metrykalnych i z wielkim zaniepokojeniem patrzymy gdy są one rozrywane podczas manewrowania nimi na przestarzałych kserokopiarkach. Sfotografowanie ksiąg może się odbywać w archiwach państwowych przy społecznej pomocy członków regionalnych towarzystw genealogicznych. Członkowie tych towarzystw bardzo chętnie zindeksuja także te księgi.
A teraz z dnia dzisiejszego. Wszystko idzie ku dobremu. Taki oto komunikat ukazał sie przed chwilą na stronie Polskiego Towarzytwa Genealogicznego:
"W dniu dzisiejszym odbyło się zaplanowane wcześniej spotkanie genealogów z NDAP. Oprócz Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych dr Sławomira Radonia wzięła w nim udział jego zastępca dr Barbara Berska. Z naszej strony w rozmowach uczestniczyli Waldek Fronczak, Tomasz Nitsch, Andrzej Nowik, Jacek Młochowski i Wiktor Tyburski z którego inicjatywy do spotkania doszło. Uczestniczył w nim również senator Kazimierz Kleina, który w sprawy genealogii jest zaangażowany i który postrzega ją szerzej niż tylko poszukiwania przodków, dostrzegając aspekty edukacyjne oraz wychowania w duchu patriotyzmu i tolerancji.
Mimo, iż to pierwsze nasze spotkanie rozmowy odbywały się w atmosferze zrozumienia wzajemnych celów i potrzeb. Zasygnalizowaliśmy nasze oczekiwania i obszary możliwej współpracy i okazało się, że wiele z nich doczekać powinno się realizacji. Tak jak pisałem wcześniej chcemy, aby ruszył w Polsce program digitalizacji zasobów metrykalnych i ich indeksacji. Zależy nam na tym aby udział ksiąg metrykalnych w zasobach zaplanowanych do dygitalizacji był jak największy. Jako Środowisko możemy wydatnie wspomóc indeksację zeskanowanych zasobów. Nasze wsparcie z zakresie indeksacji jest archiwom potrzebne i istnieje tu pole do współpracy. Ponieważ obie strony deklarują chęć współpracy pozwala to z optymizmem spojrzeć w przyszłość. Potrzebne będą dalsze spotkania robocze, aby poznać wzajemne oczekiwania realia i nakreślić bardziej szczegółowy program. Chcemy też aby zorganizowane zostało spotkanie NDAP ze Środowiskiem w dużo większym gronie w kwietniu bieżącego roku. W mojej ocenie było to bardzo potrzebne spotkanie i wierzę, że z kolejnych i nawiązanej współpracy wyniknie wiele dobrego dla polskiej genealogii."
Pozdrawiam
Stanisław Leszek Pieniążek