Przechowywanie płyt CD

Zaczęty przez Eliza1, Sierpień 18, 2006,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Eliza1

Bardzo prosze o informację w jaki sposób przechowywać dane zapisane na płycie CD dotyczące materiałów niearchiwalnych o kategorii B50 Dokumentacja Techniczna. Nie wiem jak przechowywać płyty, żeby nie uległy zniszczeniu. Żeby można było odczytywać dane z płyty. Czy powinien być dołączony przez sprzedawcę program do odczytywania danych z płyty? Wiem, że czasem płyty CD ulegają zniszczeniu i nie można ich odczytać już po 5 latach. To zależy od jakości płyty.

Będę wdzięczna za informację...

kocibrzuch

O ile wiem, płyty lubią środowisko chłodne i raczej suche. Wystrzegać się należy stałej i silnej emisji promieniowania elektromagnetycznego z jakiegoś pobliskiego urządzenia. Przechowywać w pozycji pionowej.
Oczywiście najwięcej zależy od jakości płyty. Ostatnio widziałem, wcale nie takie drogie, płyty, na które producent (chyba TDK) daje na opakowaniu gwarancję 100-letnią!. Trzeba do tej "gwarancji" podchodzić jednak z przymróżeniem oka, w końcu nikt tego jeszcze nie sprawdził, tymniemniej można liczyć na ich dłuższą trwałość.
Nie rozumiem, o co Pani chodzi z tym programem do odczytywania płyt?

kocibrzuch

Ale mrógnąłem :oops: , co za wstyd.

Wojciech Woźniak

Witam
Na zadany temat znalazłem informację z 2004 r. http://www.cdrlab.pl/news_data_2004-01-24.html. Link kieruje do strony, na której zamieszczono informację o publikacji standardu przechowywania płyt CD/DVD opracowanej przez National Institute of Standards and Technology z USA (październik 2003).
Jest tam również do pobrania tekst tego standardu o dość zachęcającym tytule: "Care and Handling of CDs and DVDs —A Guide for Librarians and Archivists"  :P. Całość liczy 50 stron, w tym: struktura płyty, warunki przechowywania, czyszczenie a także wykaz dostępnych rodzajów płyt i sprzętu odtwarzającego oraz słownik.
Sometimes you eat the bear
and sometimes the bear eats you

kocibrzuch

A więc przechowywać poziomo, nie pionowo. Mogą się wygiąć.
Myliłem się. Cóż, nobody's perfect.

Rafał Rufus Magryś

Witam,

Większość rzeczy jest faktycznie w tym miejscu gdzie podał je Wojtek -ja chciałbym zebrać to (i ciut innych informacji) w kilku punktach:
1) Mimo gwarancji producenta za 100 czy nawet 150 lat (!) nie ufajmy takim zapewnieniom bo:
-testy były przeprowadzane w środowisku przyspieszającym korozje płyt (UV, wygrzewanie w piecach zabrudzenia etc.) a czas życia liczony z proporcji na zasadzie: skoro w 70 stopniach płytka wytrzymała użytkowanie przez rok to w 18 wytrzyma... etc.,
-płyty służące do samodzielnego nagrywania mają dużo niższą żywotność niż płyty "tłoczone",
2) Najpoważniejszym zagrożeniem jest jednak nie sama długość życia płyty ale zanik technologii - tzn. czy za pięć lat znajdzie Pani urządzenie na którym ową płytę odtworzyć? Dlatego najlepszym zabezpieczeniem będzie migracja na nowy nośnik (najbardziej "aktualny") w ciągu 3-4 lat
4) Zapis na płycie powinien następować w formatach otwartych (dla obrazów jest to tiff) które pozwolą je odczytać bez konieczności posiadania oryginalnego oprogramowania które po 5 latach może nie dać się zainstalować na posiadanym wtedy sprzęcie,
5) Odnośnie przechowywania -warstwa nośna płyty jest wykonana z rozmaitych tlenków metali posiadających ciut odmienne warunki przechowywania -dlatego warto czytać zalecenia producenta. Płycie CD/DVD najbardziej szkodzi promieniowanie UV oraz przegrzanie, czy też "wyziewy" substancji chemicznych np. z farb, rozpuszczalników etc.

Pozdrawiam
Rafał "Rufus" Magryś
...patience is a virtue...

dziunia

Natknęłam się w powierzonej  :oops:  dokumentacji na dyskietki, przy opcji POKAŻ WSZYSTKO pojawiają się pliki o różnych rozszerzeniach, i tedy pytania:
1) jeżeli mi się taki plik nie otworzy
- to mam go tylko skopiować(nagrać)na CD
- a moze USUNAC
2) lub nie bawic sie kopiowaniem - tylko zawinac dyskietke w folie kuchenna (moze wystarczy za ochrone)
Dokumentacja nalezy do firmy ktora juz nie istnieje, i nie ma kogo zapytac... :twisted: oczywiscie nie byla pod nadzorem

Wojciech Woźniak

Witam
Może warto zapytać informatyka o owe pliki, może to np. dyskietki startowe, albo sterowniki. Albo może Pani spróbować wyszukać w necie informacje co to za pliki - wystarczy wpisać w wyszukwiarkę rozszerzenie. Może Pani wreszcie spróbować za pomocą win XP odnaleźć wlaściwy program do otwierania danego pliku w necie, ale to może być najmniej wygodna metoda.

dziunia

dziekuje za podpowiedz
mam jeszcze Pytanie 3) - czy jest do nośnikow jakas ustawa lub polecenie NDAP

Wojciech Woźniak

Nic mi o tym nie wiadomo, ale proszę pamiętać: nie nośnik jest istotny lecz treść na nim zapisana  :P

dziunia

dziękuję za sugetie w sprawie dyskietek
POPROSIŁAM INFORMATYKA O OPINIE
teraz na piśmie mam że zbiór dyskietek jest niekompletny i nie ma sterowników aby zajrzeć do nich
i zamierzam przechowywać zgodnie z RWA jak dokumenty papierowe BO NIEKTÓRE PLIKI MAJA NAZWY WIEC MOZNA SIE ZORIENTOWAC ILE CZASU MAJA LEZEC
strat lezakowania policzylam od czau znalezienia - czyli w październiku ubieglego roku

dziunia

Pięknie dziękuję
Cytat: "dziunia"PIĘKNIE DZIĘKUJE

[/color]

kairos

Forumowicze,

pozwólcie, że odgrzebię trochę temat.
Czy do przechowania płyt CD, dysków twardych nie ma konieczności stosowanie specjalnych mebli, szaf?

Sebastian

EwelinaP

Ja płyty CD mam spakowane w takie pudełka na 40 płyt zamykane na kluczyk. Przechowywane są w serwerowni, bo tam warunki są najbardziej odpowiednie, jeśli chodzi o nasz urząd.

Filip Kwiatek

Czasami właściwe warunki przechowywania nie wystarczają. Słyszałem o przypadku dużej kolekcji płyt CD/DVD, która mimo właściwych warunków uległa częściowej destrukcji. Przy okazji przegrywania płyt na dyski twarde (po 5 latach przechowywania) około 10% plików było trwale uszkodzonych i nie do odczytania. Być może to kwestia słabej jakości płyt, ale efekt tak czy siak opłakany.