Internetowe Forum Archiwalne > Archiwizacja materiałów cyfrowych i digitalizacja analogowych

standardy sprzetu uzywanego do digitalizacji

<< < (2/2)

kocibrzuch:
Zaznaczam, że zupełnie nie znam zespołu, na oczy go nie widziałem, właściwie nawet nie znam dokładnych ram czasowych.
Może przesadziłem z ostrożnością, ale jestem sobie w stanie wyobrazić, że mogłyby się w takich akta znajdować jakieś materiały, które nie ograniczają udostępniania, ale kopiowanie już tak, np. dane dot. rodzin. Tak sobie dywagowałem, bo sam byłem ciekaw uzasadnienia odmowy.

pazuzu:
qrcze, GW-groby wojenne, akta wytworzone w czasie wojny przez K.u.K. Kriegsgraber Abteilung Krakau, a pozniej przez rozne insttucje zajmujace sie opieka nad cmentarzami wojennymi
Zawartosc: spisy poleglych, plany cmentarzy, projekty architektoniczne, korespondencja urzedowa, dwie teczki zdjec, jedna kliszy (szacuneczek, teczka wyparowala z APK, podobnie jak wiele zdjec) i kilkanascie j.a. z pojedynczymi karteczkami opisujacymi zawartosc grobow. nic groznego  :wink:  przez prawie 60 lat jeden przypadek korzystania.
a stan techniczny rozny: zdjecia sie paskudnie wysrebrzaja, po brakowaniu 20 lat temu duza czesc akt (nie majacych nigdzie zadnego odpowiednika i ktorych teraz bardzo brakuje) zlozono w jakims magazynie, ktore wrocily stamtad dzieki jednemu zupelnie nawiedzonemu czlowiekowi, ktory je dodatkowo posegregowal, czesc z tych ktore wrocily rozsypuje sie w rekach i pracownicy II oddzialu zaopatruja korzystajacych w maseczke i rekawiczki, a ktore nie beda konserwowane i digitalizowane bo z puntu widzenia APK jest to zbior malo istotny. i niech mi ktos powie, ze nie chcielismy odwalic kawalka dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty zupelnie za free
a w odmowie chodzilo, ze nie spelniamy standardow technicznych, niestety w internecie nie jestem w stanie dowiedziec sie jakie one sa...i to wszystko

Jarek:
zaraz, to ta decyzja nr 25 dotyczy wymogów technicznych? Dotarłeś do jej treści czy nadal nie? Bo w sumie bez jej znajomości to szkoda dywagować nt. powodów odmowy. Tak jak napisał kocibrzuch, poproście o treść decyzji skoro się na nią powołują.
a co do wymogów technicznych (link z posta kocibrzucha): http://www.archiwum.krakow.pl/formularze/mikrofilmowanie.pdf

kocibrzuch:
W takim razie proponuję przyjście na Sienną do sekretariatu i poproszenie o wgląd do tej konkretnej decyzji NDAP. Załatwienie sprawy korespondencyjnie zabrałoby czas i być może pieniądze. A skoro jest Pan z Krakowa, więc to nie problem.

Nie wiem, ale być może zaproponowanie zrobienia tego samego aparatem cyfrowym rozwiązałoby kwestię techniczną. Niestety jednak, jeśli zespół jest w tak kiepskim stanie, mogę zrozumieć obawy archiwum przed fotografowaniem akt przez osobę inną niż przeszkolony pracownik na etacie. W dodatku przepisy archiwalne mówią, że akta w złym stanie przed skopiowaniem należy poddać konserwacji.
Nie muszę dodawać, że akt wymagających mniejszej lub większej konserwacji jest, jak w każdym prawie polskim archiwum, więcej niż moce przerobowe pracowni konserwatorskiej i pieniądze, którymi archiwa na ten cel dysponują, a koszty konserwacji są ogromne. Ostatnio jest lepiej, a dzięki wejściu do UE sytuacja się zapewne poprawi.

Proszę nie odnosić mylnego wrażenia, że jest Pan traktowany z lekceważeniem. Pasjonaci są w cenie. Archiwum jest jednak zmuszone kierować się przepisami - i troską o akta, choćby jej pojmowanie różniło się od poglądów PT. Użytkowników.

andrzej klubiński:
Zapewne chodzi o decyzję nr 25 Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych z dnia 30 grudnia 2005 r. w sprawie standardów sporządzania cyfrowych kopii materiałów archiwalnych w archiwach państwowych, i o załącznik do deczyji (Zalecane standardy  w zakresie sporządzania kopii materiałów archiwalnych), ktory odnosi się przede  wszystkim do tworzenia skanów wzorcowych
Z udzielonych inforamcji i dyskusji wynika, że odmowna odpowiedź mogła być spowodowana różnymi czynnikami. Jesli jednak decyzja dyrektora Archiwum budzi wątpliwości, ma Pan  prawo zwrócić się w tej sprawie do Naczelnej Dyrekcji Archiwów Państwowych.

pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej