Internetowe Forum Archiwalne > Archiwizacja materiałów cyfrowych i digitalizacja analogowych

standardy sprzetu uzywanego do digitalizacji

(1/2) > >>

pazuzu:
W imieniu stowarzyszenia, ktoremu jakims cudem przewodnicze zwrocilem sie niedawno do APK z propozycja zdigitalizowania zbiorow (a przynajmniej czesci) o sygnaturze GW. Chcielismy to zrobic nieodplatnie w zamian za mozliwosc pozostawienia sobie jednej kopii tych dokumentow. Sprzet- laptop + skaner epson perfection 2490 photo. Odpowiedz byla odmowna na podstawie decyzji nr 25 Naczelnego Dyrektowa Arch Panstw. Moglby mi ktos wyjasnic dlaczego sie nie zgodzili albo gdzie znajde ta decyzje (bo na stronie NDAP nie znalazlem)??

Z gory dziekuje za odpowiedz

kocibrzuch:
Sprawy nie znam, ale skoro odmownie, to odmownie. Archiwum nie ma obowiązku udostępniać akt do fotografowania własnym sprzętem i zapewne o to chodziło w powołaniu na decyzję NDAP; lub może chodzi tu o ochronę danych osobowych, jeśli w grę wchodzi zespół "Groby wojenne", jak się domyślam(?). Pozostaje jeszcze kwestia, jakie to stowarzyszenie, i tym samym, jak miałyby te skany być przez Państwa wykorzystane w przyszłości.
By znaleźć treść konkretnej decyzji, należy znać jeszcze rok jej wydania, co roku jest ich bowiem kilkadziesiąt, numery się powtarzają.
W kwestii pełniejszego wyjaśnienia sprawy można się, oczywiście, ponownie zwrócić do tego samego archiwum. Why not?

pazuzu:
smieszne. ochrona danych osobowych trupow ktorzy zgineli 90 lat temu?? decyzja nr 25 z 30 XII 2005...i tyle. dodam tylko, ze czesc akt, ktore znajduja sie w zespole GW jest w katastrofalnym stanie, a APK nie planuje ich konserwacji...digitalizacji tez nie.

kocibrzuch:
Powiem tylko, że nie znam treści tej decyzji, więc ja nie jestem w stanie Panu pomóc.

Jarek:
ochrona danych osobowych nie obejmuje danych osób zmarłych.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej