Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

Archiwizowanie

Zaczęty przez MOPSIAK, Styczeń 28, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MOPSIAK

Witam państwa! Dostałam do zarchiwizowania segregator dot. kontroli zewnętrznych i w środku znalazłam dokument, co do którego mam wątpliwości, czy powinien być razem z kontrolami. Powołując się na przeprowadzoną kontrolę, jednostka zadaje jakieś pytanie, na które później my odpowiadamy. Czy to nie jest jakieś współdziałanie? Mam troszkę wątpliwości. Dziękuję z góry za pomoc :)

Aleksandra

Jest to korespondencja związana z kontrolą, więc dla mnie jak najbardziej ok, że jest z resztą dokumentacji

lukas_drill

Cytat: MOPSIAK w Styczeń 28, 2025,
Powołując się na przeprowadzoną kontrolę
To rozwiązuje wątpliwości, do jakiej sprawy pismo przyporządkować :)

Rovan

Pamiętaj, że wymiana korespondencji między podmiotami nie równa się współdziałaniu.
Korespondencja zawsze jest w jakiejś sprawie (w tym przypadku w sprawie danej kontroli).
Klasy typu współpraca/współdziałanie powinny być stosowane wyłącznie gdy tematem sprawy jest jakiś zakres współpracy (np. uzgadnianie zasad współpracy, przygotowanie umowy o współpracy itp.).

archwiwum_ola

Dzień dobry , mam pytanie jeśli chodzi o kopie uchwał zarządu, na jaką kategorię powinny być zakwalifikowane? Według JRWA dla urzędów i organów gminy oryginał to wiadomo ,że wynika kategoria A a co z kopiami? Czy można to uznać jako Bc?

Barsa

Jeżeli masz oryginały to sprawa prosta Bc... tylko, że występując o zgodę do AP musisz podać w uwagach gdzie jest oryginał. Choć w niektórych może starczyć tylko uwaga, że oryginały zostały zarchiwizowane. Ogólnie to, robiąc to z ostrożnością, radzę np. na szkoleniach żeby komórka wszelkich kopii (wiedząc na 200%, że jest org. zachowany - w dzisiejszych czasach to w sumie looz, ale jak robiło się doki z lat 1950-1970 to nieraz tylko kopie były), czy "dokumentacji manipulacyjnej" nie oddawała do archiwum - nawet w ministerstwach mają niszczarki na korytarzach ;)