Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Brakowanie Szpitalnej dokumentacji NIEMEDYCZNEJ

Zaczęty przez SzpitalnyArchiwista, Marzec 04, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SzpitalnyArchiwista

Witam,
W moim szpitalu nie ma JRWA, brakowanie wykonujemy w oparciu o obowiązujące ustawy, nigdy AP nie miało problemu z tym co chcemy wybrakować skład spisów na brakowanie jest co roku prawie identyczny.W tym roku kazali mi wykazać na jaki podstawach zakwalifikowaliśmy do danej kategorii archiwalnej kilka pozycji i tu mam problem bo właściwie nie wiem na czym mam się oprzeć.
Chodzi o następujące pozycje ze spisu:
Zeszyt transportu karetek B10 lata 2008-2011
Pisma wychodzące dotyczące dokumentacji medycznej- Statystyka medyczna B5 lata 2018
Procedury dla pielęgniarek różnych oddziałów -Przełożona pielęgniarek B20 lata 2000-2001
Karta monitorowania laryngoskopów-ZOL B5 z lat 2015-2018
Rejestr Kontroli temperatury w kuchence oddziałowej-ZOL B5 z lat  2014-2016
Usługi transportowe,Karty wyjazdowe-Poradnia z opieką nocną i świąteczną B5 lata 2018-2019

Rovan

Cytat: SzpitalnyArchiwista w Marzec 04, 2025,Witam,
W moim szpitalu nie ma JRWA, brakowanie wykonujemy w oparciu o obowiązujące ustawy (...)

Właśnie te "obowiązujące ustawy" stanowią w tej sytuacji podstawę kwalifikowania brakowanej dokumentacji.
Np. dla dokumentacji medycznej art. 29 ustawy o prawach pacjenta i rzeczniku praw pacjenta, dla dokumentacji pracowniczej art. 94 pkt. 9b kodeksu pracy, dla dokumentacji finansowej art. 74 ustawy o rachunkowości itd, itp.

Zresztą, skoro piszesz, że brakowanie wykonujecie w oparciu o ustawy, to zakładam że wiecie z jakich ustaw wynikają okresy przechowywania waszej dokumentacji (np. dlaczego procedury dla pielęgniarek mają kat. B20, a karta monitorowania laryngoskopów - B5). Przecież nie bierzecie tych kategorii z sufitu, prawda? Prawda?? :D
Oprzeć masz się właśnie na wspomnianych przez Ciebie "obowiązujących ustawach".

Przepraszam za uszczypliwość, ale na podstawie Twojego postu można odnieść wrażenie, że sami nie wiecie skąd biorą się nadawane przez was kategorie archiwalne i dlaczego są takie a nie inne. Dlaczego zatem je nadajecie?
Może czas uzgodnić z archiwum JRWA, zanim wybrakujecie coś czego nie powinniście, tylko dlatego że "tak się zawsze robiło".

emilia

Bardzo się zgadzam ze st.kostosz(ka). Na jakiejś podstawie te B5, B10, B20 nadaliście...albo ktoś przed Tobą. Ustal jakim kluczem szliście w szpitalu. Jak nie ma musu pozbycia się teraz tych dokumentów, to przeproceduj w tym roku powstanie JRWA i zawnioskuj po wprowadzeniu go.

Leksandra

Kiedyś takie hasła widziałam w wykazie akt dla Narodowych Funduszy Zdrowia, jakby pomogło w negocjacjach z AP to można poszukać, póki nie napisze się swojego jrwa  :)