Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

znak pisma

Zaczęty przez raczkująca, Styczeń 03, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

raczkująca

W spisie spraw mam taką kolumnę jak "znak pisma" czy to jest to samo co znak sprawy i jak np. mam sprawozdanie gus to mam tam wpisać cały nasz znak sprawy (oznaczenie jednostki, symbol klasyfikacyjny z wykazu akt zgodnie z jrwa, kolejny numer sprawy, rok, inicjały pracownika prowadzącego sprawę) + ten sam cały znak sprawy na sprawozdaniu?

gtrafalski

Chodzi o znak pisma rozpoczynającego sprawę. Mowa o tym dokumencie na podstawie którego zakładacie sprawę. Sprawozdania rozpoczynamy "z urzędu" więc nie uzupełniamy tej rubryki.

raczkująca

Cytat: gtrafalski w Styczeń 03, 2025,
Chodzi o znak pisma rozpoczynającego sprawę. Mowa o tym dokumencie na podstawie którego zakładacie sprawę. Sprawozdania rozpoczynamy "z urzędu" więc nie uzupełniamy tej rubryki.

Czyli w tym miejscu wpisujemy znak zaprawy jeśli zaczyna ją ktoś inny niż ja?

gtrafalski

Zaczynasz Ty, ale na podstawie pisma z innego Organu. Na przykład: Organ nadrzędny każe Wam coś zrobić. Wtedy w tą rubrykę wpisujesz znak sprawy z pisma z tego Organu, w którym wydali Wam to polecenie.

Rovan

Przede wszystkim to jest rubryka na znak pisma przychodzącego - nadany przez podmiot, z którego pismo przyszło.
Będzie to zazwyczaj znak sprawy, ale nie wasz tylko nadawcy pisma (ewentualnie numer z dziennika korespondencji wychodzącej, jeśli nadawca nie stosuje systemu bezdziennikowego).
Nie wpisujesz w tym miejscu waszego znaku sprawy, tylko znak nadawcy pisma, a jeśli sprawa nie była wszczęta pismem przychodzącym to w ogóle nie wypełniasz tej rubryki

Czarny1986

Cytat: Rovan w Luty 01, 2025,Przede wszystkim to jest rubryka na znak pisma przychodzącego - nadany przez podmiot, z którego pismo przyszło.
Będzie to zazwyczaj znak sprawy, ale nie wasz tylko nadawcy pisma (ewentualnie numer z dziennika korespondencji wychodzącej, jeśli nadawca nie stosuje systemu bezdziennikowego).
Nie wpisujesz w tym miejscu waszego znaku sprawy, tylko znak nadawcy pisma, a jeśli sprawa nie była wszczęta pismem przychodzącym to w ogóle nie wypełniasz tej rubryki

Właśnie dokładnie tak robiłem i zalecałem, aż do ostatniej kontroli z AP. Wtedy Pan kontrolujący zalecił, żeby w przypadku gdy sami zaczynamy sprawę wpisywać w polu "od kogo wpłynęła" => np. "sprawa własna" i numer sprawy swojej. Nie powiem byłem zdziwiony, bo do tej pory się z tym nie spotkałem. Ale skoro to potem miałby być zarzut przy kontroli....

Dory

Cytat: Czarny1986 w Marzec 10, 2025,Właśnie dokładnie tak robiłem i zalecałem, aż do ostatniej kontroli z AP. Wtedy Pan kontrolujący zalecił, żeby w przypadku gdy sami zaczynamy sprawę wpisywać w polu "od kogo wpłynęła" => np. "sprawa własna" i numer sprawy swojej. Nie powiem byłem zdziwiony, bo do tej pory się z tym nie spotkałem. Ale skoro to potem miałby być zarzut przy kontroli....
:o  :o Co to za brednie, przepraszam bardzo? Numer sprawy w polu "Znak pisma"?? Przecież znaki tworzą się nam niezależnie od tego, czy wszczynamy na podstawie wpływu czy zaczynamy sprawy w komórce, bez wpływu... :( Numer sprawy - jeśli ktoś chciałby wpisywać odręcznie w tradycyjnym spisie spraw, niegenerowanym z systemu teleinformatycznego - podaje się w polu "Liczba porządkowa".

Rovan

Kontrolerzy z AP czasem mają dziwne pomysły. Szczególnie jeśli są to młodzi, niedoświadczeni pracownicy AP.
Kolumna "Od kogo wpłynęła" (jak sama nazwa wskazuje) jest wypełniana jedynie wówczas gdy sprawa jest wszczęta pismem wpływającym. W przypadku sprawy własnej po prostu pozostaje pusta.
Na pewno nie należy tam umieszczać naszego znaku sprawy.
Naszego znaku sprawy w ogóle nie umieszczamy na spisie spraw - on wynika ze spisu spraw, ale umieszczany jest wyłącznie na dokumentacji.

Dory

Cytat: Rovan w Marzec 10, 2025,Kontrolerzy z AP czasem mają dziwne pomysły. Szczególnie jeśli są to młodzi, niedoświadczeni pracownicy AP.
Kolumna "Od kogo wpłynęła" (jak sama nazwa wskazuje) jest wypełniana jedynie wówczas gdy sprawa jest wszczęta pismem wpływającym. W przypadku sprawy własnej po prostu pozostaje pusta.
Na pewno nie należy tam umieszczać naszego znaku sprawy.
Naszego znaku sprawy w ogóle nie umieszczamy na spisie spraw - on wynika ze spisu spraw, ale umieszczany jest wyłącznie na dokumentacji.
Dokładnie tak. Szkoda, że kontrolerzy wprowadzają w błąd. Niezamierzenie, jak sądzę, ale jednak. :o

Barsa

EZD PUW generuje w tym miejscu tylko "sprawa własna", gdy taka jest i to jest ok.

Dziwne pomysły miał Pan kontroler.