Aktualności:

21 Rocznica IFAR - króciutka refleksja rocznicowa... --> http://www.ifar.pl/index.php/topic,5040.0.html

Menu główne

Dokumentacja unijna

Zaczęty przez Aleksandra, Marzec 13, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Aleksandra

Cześć. Jak w temacie. Nasza instytucja będzie korzystała z dofinansowania ze środków unijnych. Z umowy o dofinansowanie oraz ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2021/1060 z dnia 24 czerwca 2021 r. dowiedziałam się w zasadzie tylko tyle, że dokumentację przechowuje się przez 5 lat od końca roku, w którym nastąpiło zatwierdzenie wniosku o płatność końcową. Podpowiedzcie proszę, o czym należy pamiętać i jak postępować z dokumentacją unijną w kontekście obiegu i archiwizacji?? Dodam, że w naszym JRWA nie mamy klasy dot. programów i projektów współfinansowanych ze środków UE... żeby było ciekawiej :/   

Barsa

Można dać pod 3.... pod fundusze specjalne. Skoro masz ile lat to masz prawie wszystko już.

Na boxa jeszcze flagę unijną i wszystko ;) Zatruję, o ile projekt wymagał.

Leksandra

Oj to nie takie proste (o zgrozo) nie wiem o jakiej firmie mówimy, ale jednostki samorządu terytorialnego dokumentację dot wnioskowania i realizacji, audytu projektu kwalifikują wieczyście.
okres przechowywania dokumentacji księgowej związaną z rozliczeniem, płatnościami, dokumentację przetargową/zamówień publicznych przechowuje się przez okres wskazany w umowie o dofinansowanie, ale nie krócej niż 5 lat.

I jeszcze jedno: te okresy liczy się od momentu zakończenia okresu trwałości projektu, a nie od końcowej płatności  :(

Dla mnie tak długie okresy są nie do zrozumienia, bo czym się różni inwestycja finansowana ze środków własnych od tej finansowanej zewnętrznie, z utęsknieniem czekam na jakieś zmiany, bo archiwa zakładowe mogą tego nie udźwignąć i myślę że jest światełko w tunelu, bo na stronach Archiwów Państwowych pojawiają w przykładowych jrwa pojawiają się już krótsze okresy dla całej dokumentacji unijnej.