Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

Dekretacja w urzędzie miasta na jednostkę podległą

Zaczęty przez lukas_drill, Luty 03, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukas_drill

witam Forumowiczów :)

Tak mnie dzisiaj zaczepił nasz sekretarz i przedstawił wspomniane w temacie zagadnienie: że urząd dostaje z urzędów wyższego szczebla (chyba wojewódzki, ale to bez znaczenia w zasadzie) takie pisma, które adresowane są "Do prezydentów, burmistrzów, wójtów itp", a w zasadzie powinny chyba trafiać bezpośrednio do jednostki podległej (w naszym przypadku MOPS-u a w perspektywie do CUS-u - pisma dotyczą spraw społecznych, jakichś, sprawozdań...). Adresowane do nas, jako jednostki nadrzędnej dla wspomnianej.

Jak to sekretarz powiedział, on te pisma dekretuje właśnie do MOPS-u i od lat tak robi, a mnie pyta dopiero teraz, czy to prawidłowe bo mu to spokoju nie daje, hehe :)
Tak mi to przedstawił a ja mam taką wątpliwość, czy to prawidłowe postępowanie z tym dekretowaniem na jednostkę organizacyjną miasta? No bo dekretować to można na własne wydziały a nie inną jednostkę, bo to zwyczajnie błędne/czy nie błędne, ale niewłaściwie skierowanie pisma i czy my nie powinniśmy takich pism wysyłać do właściwej jednostki jako coś w stylu spraw do załatwienia wg. właściwości?
Jak to jest w przypadku chociażby skarg i wniosków przekazanych do załatwienia wg. właściwości (1511 w JRWA), czy chyba jest taki przepis (KPA?), mówiący, że błędnie skierowane pismo wysyłamy do prawidłowego adresata a nadawcę informujemy o tym przesłaniu...

Czy ktoś podpowie jak ugryźć taki temat?

pozdrawiam serdecznie

Barsa

Tylko, że to nie jest w mojej ocenie "błędnie skierowane". Urząd Wojewódzki chyba ma jakąś "zasadność", że kieruje to do Was, a Wy jako jednostka nadrzędna informujcie na podstawie tego pisma jednostki podrzędne (normalnym jest stworzenie jakiegoś pisma przewodniego i dołączenie do niego jako załącznika pisma, które przyszło z urzędu wojewódzkiego). W JRWA pewnie trzeba znaleźć jakieś klasy merytoryczne dla poszczególnych pism, a kopie ich wysyłać do odpowiednich urzędów.

To nie jest jednak "dekretacja" ;)

lukas_drill

witam,
tak, oczywiście, w tym sensie to nie jest dekretacja, ale sekretarz po prostu nanosi dekretację na to pismo, tak jakby trafiało do naszego wydziału i pisze MOPS/CUS. On to zwyczajnie dekretuje.
Czy powinien jakoś inaczej to załatwiać, tzn. dekretować na któryś z naszych wydziałów z np. notatką na piśmie, że do przesłania do określonej jednostki? Bo szukam jakichś zapisów w IK, ale takowej sytuacji nie znalazłem...

Barsa

Powinien dekretować na tę komórkę, która wysyła to dalej...