Brakowanie dokumentów zgodnie z ustawą o ochronie sygnalistów

Zaczęty przez łucja, Styczeń 29, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

łucja

Szanowni i Zacni, może ktoś mnie oświeci jak się mają przepisy wewnętrzne danego podmiotu do przepisów prawa powszechnie obowiązującego a mianowicie ustawy o ochronie sygnalistów i ustawy o narodowym zasobie archiwalnym odnośnie brakowania. W mojej jednostce powstało zarządzenie,  w którym zarządzono, cytuję:
W Wydziale Prawnym jest gromadzona i przechowywana oraz przekazywana do archiwum zakładowego dokumentacja związana ze zgłoszeniami zewnętrznymi. Archiwum zakładowe przeprowadza brakowanie dokumentacji związanej ze zgłoszeniami zewnętrznymi zgodnie z przepisami ustawy z dn. 14 czerwca 2024 r. o ochronie sygnalistów.
Jak to się ma  do  art. 8 pkt 9 przywoływanej ustawy w myśl, której: Rzecznik Praw Obywatelskich, podmiot prawny i organ publiczny usuwają dane osobowe oraz niszczą dokumenty związane ze zgłoszeniem po okresie przechowywania. Ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach nie stosuje się.
Czyli mam przyjmować to do archiwum i niszczyć bez zgody AP?????

Barsa

Na pewno bez zgody AP, a to czy to ma być w komórce robione czy przez archiwistę to już właśnie przepisy wewnętrzne.

łucja

Dzięki za zainteresowanie. Ale po co ja mam to przejmować do archiwum i wrzucać do niszczarki? Czy nie lepiej, aby do niszczarki zostały wrzucone przez osoby, które się tym zajmują? To chyba dodatkowa praca dla wszystkich?

Barsa

Pewnie, że lepiej... ale skoro zarządzenie już jest to co? Próbuj zmieniać ;)

łucja