Autor Wątek: Brakowanie dokumentów zgodnie z ustawą o ochronie sygnalistów  (Przeczytany 79 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline łucja

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
Szanowni i Zacni, może ktoś mnie oświeci jak się mają przepisy wewnętrzne danego podmiotu do przepisów prawa powszechnie obowiązującego a mianowicie ustawy o ochronie sygnalistów i ustawy o narodowym zasobie archiwalnym odnośnie brakowania. W mojej jednostce powstało zarządzenie,  w którym zarządzono, cytuję:
W Wydziale Prawnym jest gromadzona i przechowywana oraz przekazywana do archiwum zakładowego dokumentacja związana ze zgłoszeniami zewnętrznymi. Archiwum zakładowe przeprowadza brakowanie dokumentacji związanej ze zgłoszeniami zewnętrznymi zgodnie z przepisami ustawy z dn. 14 czerwca 2024 r. o ochronie sygnalistów.
Jak to się ma  do  art. 8 pkt 9 przywoływanej ustawy w myśl, której: Rzecznik Praw Obywatelskich, podmiot prawny i organ publiczny usuwają dane osobowe oraz niszczą dokumenty związane ze zgłoszeniem po okresie przechowywania. Ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach nie stosuje się.
Czyli mam przyjmować to do archiwum i niszczyć bez zgody AP?????

Online Barsa

• *
Odp: Brakowanie dokumentów zgodnie z ustawą o ochronie sygnalistów
« Odpowiedź #1 dnia: Wczoraj o 10:10 am »
Na pewno bez zgody AP, a to czy to ma być w komórce robione czy przez archiwistę to już właśnie przepisy wewnętrzne.

Offline łucja

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Wczoraj o 11:07 am »
Dzięki za zainteresowanie. Ale po co ja mam to przejmować do archiwum i wrzucać do niszczarki? Czy nie lepiej, aby do niszczarki zostały wrzucone przez osoby, które się tym zajmują? To chyba dodatkowa praca dla wszystkich?

Online Barsa

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Wczoraj o 12:30 pm »
Pewnie, że lepiej... ale skoro zarządzenie już jest to co? Próbuj zmieniać ;)

Offline łucja

• *
« Odpowiedź #4 dnia: Dzisiaj o 07:23 am »
Dzięki, spróbuję :)