Autor Wątek: zmiana symbolu klasyfikacyjnego i okresu archiwizacji  (Przeczytany 261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KatZam

• słuchacz(ka)
Dzisiaj zadano mi pytanie i nie wiem co odpowiedzieć.................
Co w sytuacji umów zleceń które mamy przypisane do 1130 (B10) a w trakcie trwania umowy zmienia się sytuacja zleceniobiorcy i trzeba go zgłosić do ubezpieczenia z samymi zdrowotnymi. Co wtedy? Przenoszę tą umowę do 1131(B5), czy może robię jej ksero i wpinam do 1131? A co gdy sposób zgłoszenia w zus zmienia się kilkukrotnie w trakcie jednej umowy zlecenie?

Offline lukas_drill

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
Odp: zmiana symbolu klasyfikacyjnego i okresu archiwizacji
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 21, 2025, »
Wg. mnie każda umowa będzie zakładana i rejestrowana osobno, bez żadnego przenoszenia. Ewentualnie w uwagach w spisie spraw można dodać informacje, że dana umowa "wiąże się" (wiąże - nie wiąże, ale aby można było trafić bez problemu do początku ) z innymi...

Offline gtrafalski

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 22, 2025, »
Ale ten podział dotyczy składki SPOŁECZNEJ, a nie zdrowotnej. A to akurat się nie zmienia w trakcie trwania umowy.  ;D

Offline KatZam

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 22, 2025, »
Ale ten podział dotyczy składki SPOŁECZNEJ, a nie zdrowotnej. A to akurat się nie zmienia w trakcie trwania umowy.  ;D

Zmienia się, np. podpisujemy umowę jak zleceniobiorca nie ma nigdzie zatrudnienia, wtedy zgłaszamy go ze składkami społecznymi i zdrowotnymi (ZUA). Po jakimś czasie przychodzi i mówi że sytuacja się zmieniła, jest zatrudniony w innym miejscu na umowę o pracę i z tego tytułu otrzymuje wynagrodzenie powyżej minimalnej, wtedy w zus następuje przerejestrowanie na same zdrowotne (ZZA)

Offline gtrafalski

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 23, 2025, »
A tego nie wiedziałem :) W sytuacji, w której muszę odprowadzić składkę społeczną zarejestrowałbym sprawę w 1130. Gdyby ten obowiązek ustał ja bym nie zalecał przerejestrowywania. Choćby ze względu na czas przechowywania. W odwrotnej sytuacji, czyli zaczynamy od tylko składki zdrowotnej. Zakładam sprawę w 1131 i przerejestrowywuje na 1130 i tam już ona zostaje. Akta jednej umowy stanowią akta jednej sprawy i nie widzę powodu, aby je rozdzielać.

Offline Barsa

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 23, 2025, »
Jeżeli to są tylko umowy... bez większej korespondencji to nie rejestrowałbym spraw.

Zresztą ja chyba nie widziałem jeszcze umów zleceń ze spisami spraw, ale głównie archiwizowałem urzędy centralne itp. a nie samorządy a w tych ostatnich jest duże ciśnienie na spisy spraw.

Offline KatZam

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 23, 2025, »
My właśnie jesteśmy jednostką samorządową :)

Dziękuję za wszystkie opinie