Aktualności:

UWAGA:  - Upgrade do wersji 2.1.4 - zakończony... proszę o zgłaszanie ewentualnych błędów tutaj: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5037.msg32648.html#msg32648

Menu główne

zmiana symbolu klasyfikacyjnego i okresu archiwizacji

Zaczęty przez raczkująca, Styczeń 21, 2025,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

raczkująca

Dzisiaj zadano mi pytanie i nie wiem co odpowiedzieć.................
Co w sytuacji umów zleceń które mamy przypisane do 1130 (B10) a w trakcie trwania umowy zmienia się sytuacja zleceniobiorcy i trzeba go zgłosić do ubezpieczenia z samymi zdrowotnymi. Co wtedy? Przenoszę tą umowę do 1131(B5), czy może robię jej ksero i wpinam do 1131? A co gdy sposób zgłoszenia w zus zmienia się kilkukrotnie w trakcie jednej umowy zlecenie?

lukas_drill

Wg. mnie każda umowa będzie zakładana i rejestrowana osobno, bez żadnego przenoszenia. Ewentualnie w uwagach w spisie spraw można dodać informacje, że dana umowa "wiąże się" (wiąże - nie wiąże, ale aby można było trafić bez problemu do początku ) z innymi...

gtrafalski

Ale ten podział dotyczy składki SPOŁECZNEJ, a nie zdrowotnej. A to akurat się nie zmienia w trakcie trwania umowy.  ;D

raczkująca

Cytat: gtrafalski w Styczeń 22, 2025,
Ale ten podział dotyczy składki SPOŁECZNEJ, a nie zdrowotnej. A to akurat się nie zmienia w trakcie trwania umowy.  ;D

Zmienia się, np. podpisujemy umowę jak zleceniobiorca nie ma nigdzie zatrudnienia, wtedy zgłaszamy go ze składkami społecznymi i zdrowotnymi (ZUA). Po jakimś czasie przychodzi i mówi że sytuacja się zmieniła, jest zatrudniony w innym miejscu na umowę o pracę i z tego tytułu otrzymuje wynagrodzenie powyżej minimalnej, wtedy w zus następuje przerejestrowanie na same zdrowotne (ZZA)

gtrafalski

A tego nie wiedziałem :) W sytuacji, w której muszę odprowadzić składkę społeczną zarejestrowałbym sprawę w 1130. Gdyby ten obowiązek ustał ja bym nie zalecał przerejestrowywania. Choćby ze względu na czas przechowywania. W odwrotnej sytuacji, czyli zaczynamy od tylko składki zdrowotnej. Zakładam sprawę w 1131 i przerejestrowywuje na 1130 i tam już ona zostaje. Akta jednej umowy stanowią akta jednej sprawy i nie widzę powodu, aby je rozdzielać.

Barsa

Jeżeli to są tylko umowy... bez większej korespondencji to nie rejestrowałbym spraw.

Zresztą ja chyba nie widziałem jeszcze umów zleceń ze spisami spraw, ale głównie archiwizowałem urzędy centralne itp. a nie samorządy a w tych ostatnich jest duże ciśnienie na spisy spraw.

raczkująca

My właśnie jesteśmy jednostką samorządową :)

Dziękuję za wszystkie opinie