Autor Wątek: Postępowanie egzekucyjne w administracji  (Przeczytany 1434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline łucja

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
Postępowanie egzekucyjne w administracji
« dnia: Październik 18, 2021, »
Temat jak wyżej. Czy ktoś to przerabiał? Chodzi o windykację kar pieniężnych nałożonych decyzjami administracyjnymi.

Offline paco1987

• *
Odp: Postępowanie egzekucyjne w administracji
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 19, 2021, »
Ale proszę napisać w czym problem  ;)

Offline łucja

• *
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 19, 2021, »
Problem jak to klasyfikować i archiwizować :)Księgowość wystawia tytuł wykonawczy (ale najpierw dostaje oryginał decyzji). Współpracuje z Wydziałem Prawnym. Dotychczas było to wsadzane pod obrót bezgotówkowy (3201 B5) jako dokumentacja nietworząca akt sprawy. Gros operacji dokonywana w systemie informatycznym (bo ustawa o rachunkowości pozwala), choć urząd ma system tradycyjny. To co naprawdę z papierów trafia do teczek to decyzja i upomnienia. Moja koncepcja jest taka , że ma to być dokumentacja tworząca akta sprawy.Tytuł wykonawczy wszczyna sprawę a wiadomość o zapłacie kończy. Nie wiem, czy dobrze myślę... :o

Offline archiwistka90

• *
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 21, 2021, »
Nie wiem czemu pod obrót bezgotówkowy, skoro jest klasa na egzekucję administracyjną (prowadzona przez podmiot osobno i przez inne organy np. Urząd Skarbowy) - 3160 i 3161

Offline KarolaAZ

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 21, 2021, »
W moim urzędzie jest to przypisane do numer 3161-Egzekucja administracyjna prowadzona przez inne organy egzekucyjne.

Offline łucja

• *
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 25, 2021, »
Czy jest to dokumentacja tworząca akta sprawy?

Offline KarolaAZ

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 26, 2021, »
W sumie każdy wystawiony tytuł wykonawczy wraz z zwrotką potwierdzenia wysłania do Urzędu Skarbowego jest sprawą.

Offline łucja

• *
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 27, 2021, »
Dzięki  :)Czy korespondencja dotycząca rozkładania na raty, która pojawia się przed wystawieniem tytułu wykonawczego powinna znaleźć się przy egzekucji czy przy wydaniu decyzji administracyjnej?

Offline łucja

• *
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 16, 2021, »
Wymyśliłam tak: klasa 3151 Egzekucja administracyjna;komórka merytoryczna: wydział finansowo-księgowy (wystawia tytuł wykonawczy), dokumentacja tworząca akta sprawy. Egzekucja każdej kary nałożonej decyzją administracyjną tworzy sprawę. Początek sprawy to wydanie decyzji administracyjnej, koniec sprawy: zapłata kary (ostatniej jej raty) lub umorzenie kary. W spisie spraw jako wszczęcie sprawy wpisujemy datę wydania decyzji administracyjnej o nałożeniu kary, jako koniec powzięcie informacji i spłacie kary (np. z systemu teleinformatycznego) lub datę decyzji o umorzeniu kary. Do akt sprawy dołączane będą: tytuły wykonawcze, korespondencja z urzędem skarbowym, decyzja o rozłożeniu na raty kary (+wszelka korespondencja dot. rozłożenia na raty), zapytania organu II instancji o zapłacie kary (data i jej wysokość), pismo przewodnie do urzędu otrzymującego część kwoty z kary pieniężnej do kopii decyzji administracyjnej o nałożeniu kary (wysyłane w momencie wpływy kary na konto wierzyciela - z tego konta część kwoty przesyłana jest na konto określonego urzędu),  upomnienie do strony domagające się zapłaty kary. Będę wdzięczna za wszelkie merytoryczne sugestie i rady.

Offline łucja

• *
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 12, 2024, »
Hej, dawno tu nie pisałam ale może ktoś się zlituje i mi poradzi. Do całej opisanej sytuacji dodam jeszcze, że inny wydział (nie merytoryczny) wykonuje dla raz w miesiącu  księgowości zestawienia wszystkich decyzji z numerami decyzji, stronami i wysokością kar. Następnie jest to umieszczane w kięgach rachunkowych, kopie pierwszych stron decyzji wędrują do księgowości i następnie rozpływają się. Osoba z innego wydziału rejestruje każde to zestawienie na spisie spraw pod własnym znakiem akt. Nie do końca mi to wszystko gra. Wydaje mi się, że najlepiej byłoby, żeby księgowość każdą kopię decyzji rejestrowała na spisie spraw (sprawą byłoby przyjęcie do wiadomości, że została wydana decyzja która może być poddana egzekucji). Dla mnie ten wykaz decyzji wykonywany przez inny wydział stanowi niejako spis spraw. Obecnie wydziała zgadza się rejestrować w spisie spraw tylko te do których zostało wysłane upomnienie. A co z tymi przekazanymi wykazami i kopiami decyzji?