Autor Wątek: Niszczenie dokumentacji  (Przeczytany 438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KatarzynaS

• słuchacz(ka)
Niszczenie dokumentacji
« dnia: Listopad 06, 2024, »
Dzień dobry, mam kilka pytań co do przekazania dokumentacji firmie zewnętrznej zajmującej się niszczeniem dokumentów.
Czy taka firma musi otrzymać od nas zgodę z AP na brakowanie tych dokumentów?
Czy należy spisać z nimi umowę powierzenia dot. przetwarzania danych osobowych?

Offline Barsa

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
Odp: Niszczenie dokumentacji
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 06, 2024, »
Zgody nie musi, bo to ich nie dotyczy. Umowę powierzenia danych jak najbardziej trzeba podpisać.

Offline EwelinaP

• archiwista
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 07, 2024, »
Ostatnio nasza IOD zaleciła, by z wybraną firmą podpisać też umowę na odbiór i niszczenie dokumentacji, bo sama umowa powierzenia przetwarzania to za mało. Tak też będziemy robić w tym roku.
Oczywiście zgadzam się, że ta firma nie ma nic do zgody z AP i nie musi jej widzieć.

Offline KatarzynaS

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 07, 2024, »
Ok, bardzo dziękuję za odpowiedzi :)

A co do pierwszego pytania, to jeśli forma nie widzi zgody to w jaki sposób weryfikują że AP wydało nam zgodę na zniszczenie konkretnej ilości dokumentów?

Offline muniekdm

• archiwa_2.5
  • archiwista
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 07, 2024, »
Nie bardzo rozumiem dlaczego firma niszcząca miałaby weryfikować dokumentację pod kątem wydania zgody z AP. Oni wykonują usługę zniszczenia dokumentacji. Zabierają wskazaną dokumentacje, niszczą i wydają certyfikat o zniszczeniu dokumentacji. To na kierowniku jednostki organizacyjnej, też archiwiście ciąży odpowiedzialność, aby mieć zgodę AP na zniszczenie dokumentacji i przekazać firmie tylko te dokumenty, które są objęte wydaną zgodą.

Offline 000paula

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2024, »
Cześć :) ja pytanie trochę innego typu, ale też niszczenie dokumentacji - a raczej brakowanie (po co otwierać nowy wątek?) . Dokumenty z roku 2018, wrzucone do archiwum spisem z 2019, kategoria B5 - czy jak będę wysyłać zgodę na brakowanie w styczniu 2025r. to mogę w/w dokumenty również dołączyć do listy do brakowania ? Poprzednia osoba zajmująca się archiwum przyjęła zasadę wg której jeszcze rok należałoby poczekać, tylko nie rozumiem za bardzo po co. Podpowiedzcie :)

Offline lukas_drill

• *
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2024, »
witam,
no jak najbardziej dorzucić. Dokumenty z roku 2018, mające kategorię B5, można było wrzucić do wniosku o brakowanie już w 2024r.
Dlaczego ktoś chce czekać jeszcze rok to nie wiem. Pewnie ma za dużo pustych półek i aby było wrażenie zapełnienia - tak zgaduje :D
pozdrawiam

Offline 000paula

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 14, 2024, »
No ja też tego nie rozumiem, a właśnie miejsca zaczyna nam brakować.. Dziękuję za odpowiedź! miłego dnia :)

Offline Barsa

• *
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 14, 2024, »
Zależy co to za B5... np. B5 mają dowody księgowe i znam nie jedną księgową co chce te dokumenty trzymać 6 lat (nawet zrobiłem kilka "JRWA" dla firm prywatnych, gdzie zażyczyli sobie od razu B6 w dokumencie). Podchodzi do tego w skrócie w ten sposób, że to są "załączniki" do rozliczenia za poprzedni rok i przez to dodają ten jeden rok. Także zawsze jak robiłem brakowanie w nieznanym sobie urzędzie to pytanie do księgowej czy chce B5 czy de facto B6, bo można się napracować ze spisem, pościągać z półek a księgowa stanie "okoniem" i lipa.

Nie mówiąc dodatkowo o jakiś rozliczeniach strat za lata ubiegłe, czy prowadzonych sprawach skarbowych.

Offline 000paula

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 14, 2024, »
Dokumentacja, którą mam na myśli to grafiki pracowników, dzienne karty pracy, WZ, zaopatrzenia w materiały itp. Żadne rozliczenia, bo to raczej też u nas trzymamy na B6 :)

Offline MOPSIAK

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 18, 2024, »
Ja również dołączę się do dyskusji, bo mam podobne pytanie. Czy po uzyskaniu zgody, oddając dokumenty do niszczenia mogę dołączyć do nich inne papiery, które już nie mają dla nas wartości?

Offline muniekdm

• archiwa_2.5
  • archiwista
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 18, 2024, »
Ja również dołączę się do dyskusji, bo mam podobne pytanie. Czy po uzyskaniu zgody, oddając dokumenty do niszczenia mogę dołączyć do nich inne papiery, które już nie mają dla nas wartości?

Jakie papiery? Można dołączyć wszystko. Tylko trzeba pamiętać o odpowiedzialności za niszczenie dokumentacji bez zgody AP.