Internetowe Forum Archiwalne > Archiwa Zakładowe
Ustawa o ochronie sygnalistów
karpal:
Ja wystąpiłem do AP o zmianę JRWA i dodaliśmy hasło "Ochrona osób zgłaszających naruszenia prawa" pod symbolem 135 w grupie BHP. Uzgodniłem, że wszelkie zgłoszenia będą rejestrowane w teczce pod tytułem "Zgłoszenie nr 1", itd., tak, aby uniknąć zamieszczenia jakichkolwiek danych osobowych. Ostatecznie akta sprawy będą protokolarnie niszczone i tylko spis spraw oraz protokół ze zniszczenia będzie w teczce. Na dzień dzisiejszy myślę, że w podobny sposób będę też niszczył teczkę po okresie przechowywania, a dokumenty ze zniszczenia (protokół) trafią do klasy dot. brakowania dokumentacji niearchiwalnej.
Eliza:
U nas nie wprowadzaliśmy żadnych zmian w JRWA. Wprowadziliśmy zarządzenie wewnętrzne według, którego jeżeli wpłynie jakieś zgłoszenie to zostanie zarejestrowanie w rejestrze zgłoszeń. Po czasie wskazanym w Ustawie o ochronie sygnalistów dokumentacja dotycząca zgłoszeń zostanie zniszczona.
KasiaKatarzyna:
czy sygnalistów można podpiąć jako podteczkę do głównej teczki 1510 - Skargi i wnioski załatwiane bezpośrednio (w tym na jednostki podległe)? jak to wygląda u was?
łucja:
A czy ktoś podlegający pod Rozporządzenie PRM z 2011 występował w tej sprawiedo wojewody o dodanie w JRWA nowego hasła?
MonikaGR:
My jako gmina podlegamy pod Rozporządzenie PRM z 2011r., archiwum państwowe pod które podlegamy zaproponowało aby wystapić o rozrzerzenie jrwa o klase w obrebie skarg i wniosków.
W grupie spraw 15 ?Skragi, wnioski, petycje oraz postulaty i inicjatywy obywateli? utworzyć klasę 153 o tytule ?Ochrona osób zgłaszających naruszenia prawa unijnego? i tu będzie znajdować się dokumentacja związana z dokumentacją sygnalistów. Dokumentacja z opracowania procedur dotyczących ochrony osób zgłaszających naruszenie prawa należeć będzie do klasy 150 ?Wyjasnienie, interpretacje, opinie, akty prawne dotyczące zagadnień z zakresu skarg, wniosków, petycji oraz postulatów i inicjatyw obywateli?.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej