Autor Wątek: Ustawa o ochronie sygnalistów  (Przeczytany 2451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline EwelinaP

• archiwista
Odp: Ustawa o ochronie sygnalistów
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 27, 2024, »
U nas jest dokładnie tak, jak u Aleksandry. Przyjmowanie zgłoszeń będzie się odbywać z wyłączeniem przepisów kancelaryjno-archiwalnych, niszczenie komisyjne  po 3 latach w komórce obsługującej zgłoszenia. W mojej opinii rozbudowa jrwa o nowe zadanie nie powinna mieć miejsca.

Offline Barsa

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 27, 2024, »
Ja rozbudowałem i Naczelna Dyrekcja Archiwów Państwowych zaakceptowała projekt :)  Projekty JRWA z AAN i NDAP też przewidują tę klasę, ale jak jej nie będzie to też wiele to nie zmieni.

Tak jak mówiłem już co się z tym wszystkim dzieje to już nie moja bajka, klasę osoba to obsługująca dostała, kancelarię to już niech ona instruuje co mają robić.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2024, wysłana przez Barsa »

Offline ArchiwistaMOPS

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 27, 2024, »
Skonsultowałem to z naszym radcą prawnym i podziela moje zdanie.

§ 8 ust. 8 ustawy o ochronie sygnalistów odnosi się do przetwarzania danych, postępowań prowadzonych w tym zakresie oraz okresu przechowywania dokumentacji:

"Dane osobowe przetwarzane w związku z przyjęciem zgłoszenia lub podjęciem działań następczych oraz dokumenty związane z tym zgłoszeniem są przechowywane przez podmiot prawny oraz organ publiczny przez okres 3 lat po zakończeniu roku kalendarzowego, w którym przekazano zgłoszenie zewnętrzne do organu publicznego właściwego do podjęcia działań następczych lub zakończono działania następcze, lub po zakończeniu postępowań zainicjowanych tymi działaniami."

i dalej czytamy w § 8 ust. 9 :

"W przypadku, o którym mowa w ust. 7 i 8, Rzecznik Praw Obywatelskich, podmiot prawny i organ publiczny usuwają dane osobowe oraz niszczą dokumenty związane ze zgłoszeniem po upływie okresu przechowywania. Ustawy z dnia14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz. U. z 2020 r. poz. 164) nie stosuje się."

Podsumowując, ustawy "archiwalnej" nie stosuje się przy wykonywaniu czynności określonych w ust. 8 i 9. Ustawa została przywołana w całości...

Wyjątek kiedy zgłoszenie sygnalisty rejestrujemy normalnie w sprawach (stosujemy przepisy IK) określono w ust. 10.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 27, 2024, wysłana przez ArchiwistaMOPS »