Internetowe Forum Archiwalne > Archiwa Zakładowe

Ustawa o ochronie sygnalistów

<< < (3/4) > >>

łucja:
Rozumiem, ale kto może Wam dodać klasę w JRWA?Archiwum państwowe?Bo my musimy występować do wojewody (rządowa administracja zespolona).

ArchiwistaMOPS:
A ja mam wątpliwości, czy rozbudowa JRWA oraz rejestracja tej dokumentacji w sprawie będzie zgodna z obowiązującymi przepisami prawa. Ustawodawca określił wprost:  "Ustawy z dnia 14 lipca 1983 r. o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach (Dz. U. z 2020 r. poz. 164) nie stosuje się." To oznacza, że przepisy instrukcji kancelaryjnej nie obowiązują. Nie można więc, a być może nawet nie powinno się, tej dokumentacji rejestrować w rejestrze przesyłek wpływających oraz w sprawach. Celem jest ochrona sygnalistów, zapewnienie im pełnej anonimowości. Można co najwyżej prowadzić osobne rejestry przy zachowaniu ograniczonego dostępu do tych danych.

Aleksandra:
Dokładnie.U nas wprowadzone zostało zarządzenie i określone zostało, że zgłoszenia rejestrowane będą w rejestrze zgłoszeń wewnętrznych. Zgłoszenia nie będą rejestrowane w systemie kancelaryjnym, nie będą im nadawane symbole z wykazu akt, a niszczenie odbywać się będzie w komórce, która takie zgłoszenia będzie obsługiwała.

Barsa:
Ja scedowałem temat na pełnomocnika od tych tematów, skoro sprawa jest wyłączona z UNZA to jedna kwestia z głowy ;)

łucja:
Wg opinii znajomych archiwistów, to akta powinny by c klasyfikowane, tylko brakowanie jest jest wyłączone z UNZA tzn. nie trzeba zgody jednostka to robi w swoim zakresie ::)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej