Autor Wątek: SPIS SPRAW a PAGINACJA  (Przeczytany 3368 razy)

Offline izabela.kusz

• słuchacz(ka)
SPIS SPRAW a PAGINACJA
« dnia: Kwiecień 01, 2022, »
Witam, czy SPIS SPRAW należy również paginować?

Offline kkk

• słuchacz(ka)
Odp: SPIS SPRAW a PAGINACJA
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2022, »
Tak, jest on nierozdzielnie związany z teczką i podlega paginacji (jako pierwsza strona).

Offline Zuza

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2022, »
Gdzie wpisujecie ilość stron i jakie powinny być tam informacje.
"Teczka zawiera....
i kto paginował i podpis?

Offline Dory

• archiwista
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2022, »
Gdzie wpisujecie ilość stron i jakie powinny być tam informacje.
"Teczka zawiera....
i kto paginował i podpis?
Podajemy na wewnętrznej stronie teczki. Na ogół: Niniejsza teczka zawiera x kolejno ponumerowanych stron. Miejscowość, data, podpis paginującego.
Ale sprawdź w swojej instrukcji.

Offline Zuza

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 13, 2022, »
Dzień dobry. Nie paginowałam spisów spraw. Kontrola z AP zaleciła zmianę paginacji, włączajac w nią spisy spraw. Mam 300 teczek do poprawy :(  Co robić?? mam wszystko wygumkować i nanosić nową numerację?? będe to robić do emerytury :'( 

Offline sirsilis

• archiwa_2.5
  • st. kustosz(ka)
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 13, 2022, »
gumkować nieee, skreślać starą, nanosić nową...

Offline Leksandra

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 14, 2022, »
Proszę spróbować przełożyć spisy na koniec teczki i w spisie zdawczo-odbiorczym w rubryce uwagi zaznaczyć to - może się zgodzą. W moim Archiwum Państwowym nie byłoby problemu. Można jeszcze posłużyć się argumentem, że takie skreślenia lub wycieranie gumką, niedosyć że wygląda mało estetycznie, to jeszcze powoduje na destrukcje papieru :)

Offline Zuza

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 19, 2022, »
o super, spróbuję, może przejdzie :) Destrukcja papieru, brzmi nieźle  :D Dzięki

Offline sirsilis

• archiwa_2.5
  • st. kustosz(ka)
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 19, 2022, »
no tak, nie umiejętnie gumkowanie prowadzi do tzw. destruktu, dlatego nie używa gumki tylko skreśla złą/starą paginację/foliację, ewentualnie zamiast gumki można użyć GroomStick taki kauczuk które nie zostawia śladów jak gumka

Każde AP ma własne wytyczne, mogą się zgodzić lub nie :)

Offline Arrchiwistka

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 22, 2024, »
A ja mam pytanie odnoście paginacji teczek wieloletnich, mianowicie czy każdy rok paginować od "1" w obrębie, jeśli w teczce mam sprawy np. za 5 lat?

Offline Rovan

• st. kustosz(ka)
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 22, 2024, »
Nie. Paginację prowadzi się na poziomie całej jednostki archiwalnej - fizycznego opakowania jednostkowego (którym najczęściej jest teczka aktowa).
To że w danym przypadku jednostkę archiwalną stanowi teczka wieloletnia nie wpływa na paginację.

Offline Biurowa

• słuchacz(ka)
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 14, 2024, »
Miałam w tym roku zajęcia praktyczne na kursie kancelaryjno-archiwalnym I stopnia, które odbywały się w AP, gdzie prowadzący uczył nas, że spisu spraw się nie paginuje. Lepiej chyba za każdym razem pytać bezpośrednio w AP.

Czy adnotację o ilości stron, potwierdzoną podpisem na końcu teczki zapisujemy ołówkiem czy długopisem?

Offline Barsa

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 15, 2024, »
Najlepiej zrobić sobie pieczątkę...
Co do paginacji to różnie to jest, ale raczej wszędzie się teraz "utarło", że ze spisem spraw. Jakby mi kazali przepaginować 300 teczek to mocno bym się kłócił, albo te spisy spraw wrzucił do osobnych teczek i tam spaginował ;)

Offline Jarek

• st. kustosz(ka)
  • archiwista zakładowy a nie żaden kustosz
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 31, 2024, »
zajęcia praktyczne na kursie kancelaryjno-archiwalnym I stopnia, które odbywały się w AP, gdzie prowadzący uczył nas, że spisu spraw się nie paginuje.

Z powodu takich właśnie pomysłów zawsze podkreślam że nie jestem archiwistą państwowym  ;D

Co do paginacji to różnie to jest, ale raczej wszędzie się teraz "utarło", że ze spisem spraw. Jakby mi kazali przepaginować 300 teczek to mocno bym się kłócił, albo te spisy spraw wrzucił do osobnych teczek i tam spaginował ;)

Nie ma żadnego "utarło się". Spis spraw jest integralną częścią akt i musi być przy aktach, i musi być spaginowany jeśli to materiały archiwalne. Tylko takie działanie jest zgodne z przepisami.
Wrzucanie spisów spraw do osobnych teczek to kiepski pomysł.

Jarek Orszulak

Offline Dory

• archiwista
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 01, 2024, »
Miałam w tym roku zajęcia praktyczne na kursie kancelaryjno-archiwalnym I stopnia, które odbywały się w AP, gdzie prowadzący uczył nas, że spisu spraw się nie paginuje. Lepiej chyba za każdym razem pytać bezpośrednio w AP.

Czy adnotację o ilości stron, potwierdzoną podpisem na końcu teczki zapisujemy ołówkiem czy długopisem?
Boże, widzisz i nie grzmisz >:(. Jak w AP można gadać takie bzdury?? Ludziom kładzie się do głowy, że paginuje się wszystko, co jest w teczce a tu takie coś... ???