Autor Wątek: archiwizacja  (Przeczytany 683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MOPSIAK

• słuchacz(ka)
archiwizacja
« dnia: Sierpień 27, 2024, »
Witam,

może to dziwne pytanie ale jednak je zadam. Czy jeżeli mam pismo i odpowiedź to czy pismo traktować jako odrębną sprawę a odpowiedź jako odrębną. Mam taką teczkę i nie wiem co autor miał na myśli? Spis dokumentów? Dla mnie to jest jedna spraw i tyle, ale może tak się kiedyś robiło???

Offline Arrchiwistka

• słuchacz(ka)
Odp: archiwizacja
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 28, 2024, »
Tak, to dziwne pytanie, chociaż kiedyś, gdy obowiązywały systemy kancelaryjne dziennikowe (do niedawna jeszcze np. w wojsku), taka była praktyka, iż rejestrowano każde pismo i niekoniecznie łączono je w sprawy - wydaje się to bezsensowne, ale tak czasami robiono - spotkałam się z tym i również nie mogłam pojąć...

Offline Dory

• archiwista
Odp: archiwizacja
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 28, 2024, »
Witam,

może to dziwne pytanie ale jednak je zadam. Czy jeżeli mam pismo i odpowiedź to czy pismo traktować jako odrębną sprawę a odpowiedź jako odrębną. Mam taką teczkę i nie wiem co autor miał na myśli? Spis dokumentów? Dla mnie to jest jedna spraw i tyle, ale może tak się kiedyś robiło???
Zależy z jakiego okresu. Tak jak napisała Arrchiwistka - kiedyś powszechny był system dziennikowy (że też ktokolwiek się w tym odnajdywał... ???), od dawna natomiast instytucje używają raczej bezdziennikowego. Jeśli mamy ten drugi przypadek, świadczy to o kompletnej niewiedzy tegoż pracownika.