Internetowe Forum Archiwalne > Archiwa Zakładowe
Archiwum rzeczowe
(1/1)
bubus:
Dzień dobry, w mojej jednostce pojawił się pomysł utworzenia tzw. archiwum rzeczowego. Nikt nigdy się tym nie zajmował, a nagromadziło się sporo części od historycznych pojazdów, narzędzia, stare tablice informacyjne etc. generalnie przedmioty mające wartość historyczną dla jednostki, lecz których nie jestem w stanie sklasyfikować w JRWA. Prowadzę archiwum zakładowe, podlegamy pod ustawę o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach, a utworzenie archiwum rzeczowego chcą wcisnąć mnie. W ustawie jest zapis, że archiwa zakładowe nie mogą posiadać zasobu historycznego. Czy jest to wystarczająca linia obrony? Nie wiem jeszcze jak zapatruje się na to AP, pod które podlegam, ale jeśli zarząd wyda polecenie to jestem w kropce. Mieliście może do czynienia z podobną sytuacją? Pozdrawiam.
Barsa:
Chyba mieszasz pojęcia... zawsze pracodawca za Twoją zgodą może Ci "dopisać" obowiązków. Oczywiście powinno się to też wiązać z jakimś dodatkiem/podwyżką i na Twoim miejscu w tę stronę bym poszedł. Co nie zmienia tego, że w magazynach archiwum nie powinni być rzeczy z "archiwum rzeczowego" itp. kwestie.
Filip Kwiatek:
Jest taki arcyarchiwalny ;) wątek http://www.ifar.pl/index.php/topic,550.0.html
Może z tej filozoficzno-merytorycznej szermierki słownej znajdziesz coś dla siebie :)
BTW fajnie się czyta wątki sprzed prawie 20 lat - pozdro dla wszystkich dinozaurów IFAR-u, którzy jeszcze dziś to czytają :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej