Autor Wątek: książka kontroli  (Przeczytany 629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KasiaKatarzyna

• młodszy(a) archiwista(ka)
  • *
książka kontroli
« dnia: Sierpień 21, 2024, »
Witam
Mam pytanie, przekazano mi do zarchiwizowanie książkę kontroli wraz z dokumentacja referatu problem polega na tym, że książkę zaczęto prowadzić w 2002 r. i kontynuowano aż do 2019r. dodatkowo w 2002 roku referat miał inny znak, potem się podzielił na dwa odrębne referaty. W 2011 była zmiana jrwa. Mam to zarchiwizować pod nowym znakiem zgodnie z obecnym jrwa czy szukać w starym.

Offline Barsa

• *
Odp: książka kontroli
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 21, 2024, »
Co nie zrobisz będzie w sumie dobrze o ile dasz najwyższą kategorię archiwalną jaką była podczas wpisów do tej książki.
Spotkałem się w takich sytuacjach z tym, że niektóre AP czy poszczególni archiwiści z nich chcą żeby był pierwotny znak kiedy założono książkę, inni znów jak nie ma to "nie stosowano rzeczowego wykazu akt" a i spotkałem się z tym, że ma być znak z JRWA, który obowiązuje podczas przekazywania książki do AZ... Ja jestem najbliżej poglądu pierwszego, czyli znak z roku, gdy zakładano książkę, ale w takich przypadkach i tak kategoria jest najważniejsza a nie te 3-4 cyfry z JRWA.

Offline KasiaKatarzyna

• *
Odp: książka kontroli
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2024, »
Dzięki.
Myślałam jeszcze nad tym i chyba zrobię tak, ze przyjmę tą książkę na odrębny spis (będzie jedna pozycja na spisie)z pierwotnym znakiem i wpisze że lata 2002-2019, jeśli chodzi o kategorie archiwalna to obecnie jest B5 i taka sama była w czasie kiedy tą książkę zakładano.