Aktualności:

Widzę, że część osób może mieć problemy z zalogowaniem/hasłami/zatwierdzeniem konta szczególnie z domen WP, Onet, Interia  - czytamy watek: http://www.ifar.pl/index.php/topic,5043.0.html i potem proszę tej sprawie o kontakt na priv rafal.magrys(na)gmail.com

Menu główne

jaka klasyfikacja?

Zaczęty przez aggre, Czerwiec 13, 2024,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aggre

Cześć,
nie wiem do jakiej klasy mogę przyporządkować umowę z rzeczoznawcą wyceniającym wartość nieruchomości pod kątem wynajmu. Nie jestem do końca przekonana, czy klasa "Udostępnianie i oddawanie w najem lub w dzierżawę własnych obiektów i lokali oraz najmowanie lokali na potrzeby własne" będzie odpowiednia? No bo to nie jest umowa dotycząca najmu, raczej usługa, która zaskutkuje ustaleniem cennika wynajmu. Macie jakieś pomysły?

bubus

Jaka była podstawa prawna zawarcia umowy, tzn. w jakim trybie?

aggre

To jest umowa na wykonanie operatu szacunkowego do nieruchomości, zdaje się, ze to umowa o dzieło.
Nie bardzo wiem, o jaki tryb pytasz?

bubus

Jeśli to umowa o dzieło to wrzucasz do cywilno-prawnych. Numer klasy jest uzależniony od tego, czy były odprowadzane składki.

aggre

Ale to jest umowa w jakiejś sprawie, powstanie dokument z operatem. Wszystkie umowy o dzieło pracownicy mieliby wrzucać do prac zleconych bez składki zus?

Barsa

Z samą umową nie ma problemu, żeby zaklasyfikować pod umowy o dzieło. To jest w sumie jedyna słuszna czynność.

Natomiast operat klasyfikujemy rzeczowo. Najwyżej pod nim ląduje xero umowy, choć to zależy czy w niej jest coś hmmmm sensownego dla samego operatu, czy tam czynności szacowania.

aggre

Wobec tego jaką klasę na ten operat mogę zaproponować?