Internetowe Forum Archiwalne > Archiwa Zakładowe
archiwizacja akt osobowych
Barsa:
Nic nie paginuj, póki nie potwierdzisz tego info, że akta zostały przekwalifikowane na kat. A.
Dana2023:
Witam,
Jestem również kadrową, więc od początku: Akta osobowe wyjmuję z segregatorów i archiwizuję w szarych kopertach, wszystkie dokumenty zostają w częściach ABCDE tak jak były gromadzone, jedynie przewiązuję je sznurkiem. Strony są ponumerowane w każdej części osobno, spisu spraw nie ma bo w aktach osobowych nie ma spraw. można sporządzić rejestr dokumentów ale ja nie stosuję bo jest opis do każdej części. W archiwum koperty są umieszczone w pudłach ułożone alfabetycznie Nie spotkałam się z przekwalifikowaniem akt osobowych do kat A a co za tym idzie do przekazywania do AP. Jeśli chodzi o paginację to inną dokumentację kat BE, która po ekspertyzie może zostać przekwalifikowana do kat A warto przyjmować do AZ z paginacją.
Akta osobowe wrzucone do AZ bez spisów trzeba uporządkować każde według części ABCDE i sporządzić dla nich spis z natury, który podpisuje tylko archiwista.
Pozdrawiam.
Barsa:
--- Cytuj ---Akta osobowe wrzucone do AZ bez spisów trzeba uporządkować każde według części ABCDE i sporządzić dla nich spis z natury, który podpisuje tylko archiwista.
--- Koniec cytatu ---
Jak najbardziej nie trzeba tego robić... a przynajmniej "bezmyślnie" do tego podejść w taki sposób. Nie wiem kiedy wszedł układ ABC, jakoś zawsze mi to z pamięci wylatuje, ale akta sprzed tego roku nie porządkuje się do ABC, zresztą po nim też nie zawsze. Często stanowisko AP jest takie, że albo zachowuje się układ pierwotny, albo nadaje się chronologiczny, szczególnie gdy są to akta kat. A.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej