Internetowe Forum Archiwalne > Metodyka Archiwalna

deklaracje rozliczeniowe ZUS

<< < (2/3) > >>

000paula:
Dziękuję bardzo za pomoc ! :)

Barsa:
Ja bym się nie dał jednak zwariować.... jeżeli mamy listy płac, karty wynagrodzeń itd. to nie trzeba trzymać innych "dowodów" aż do zakończenia pracy danego delikwenta. AP bez problemu wydają zgodę na brakowania dokumentów rozliczeniowych ZUS i innych podobnych po 10 latach od daty dokumentu.

Rovan:
Co nie zmienia faktu, ze wg wytycznych NDAP (przykładowa klasyfikacja i kwalifikacja dla klas 0-3) dokumentację rozliczania składek na ubezpieczenie społeczne dotyczącą stosunków pracy nawiązanych przed dniem 1 stycznia 1999 r. oraz w okresie po dniu 31 grudnia 1998 r. a przed dniem 1 stycznia 2019 r., w którym pracodawca nie złożył raportu informacyjnego kwalifikuje się do kategorii B50.

Barsa:
Ja w klasie 171 widzę coś zupełnie innego ;) a koleżanka o takie tematy pytała jak deklaracje do ZUS. Te rozliczenia składek o których Ty piszesz to chyba jednak dokumenty bardziej płacowe... Choć tak szczerze przy 171 jest mowa w uwagach o deklaracjach rozliczeniowych - może to mylić, bo jest bardzo bliskie tematowi z 3234, ale ja zawsze takie deklaracje klasyfikowałem pod klasami z 1 i nikt nigdy się nie czepiał. Tak samo jak do tego, że liczymy od daty dokumentu.
Ps. Notabene to listy płac też są niszczone licząc od ich daty, bo przecież to nie było kiedyś łączone w teczki imienne a tematycznie - miesiącami, nikt nie zawraca sobie głowy sprawdzić kiedy dana sobą przestała pracować... Bo to też byłaby bardzo żmudna praca. Dobrze chociaż, że ktoś w latach 90 wpadł na pomysł, żeby dla list płac. Gla kat. B50 a nie B12, bo niestety przez to ostania dużo ludzi ma problem z wyliczeniem emerytury.

Leksandra:
Ja interpretuje to tak:
w klasie 171 kat B5- obsługa ubezpieczenia społecznego - gromadzi się deklaracje ZUS ZUA i ZZA (zgłoszenia pracownika do ZUS,  oraz ZWUA wyrejestrowanie z ubezpieczenia

w klasie 3234 kat B10 deklaracje RSA, RCA RZA, RPA oraz zbiorówki wszystkich imiennych- DRA

Przy tym te pierwsze w wykazie z 2011 roku posiadają kat B 10 (dokumenty wytworzone do 2019 r) więc chyba nic złego się nie stało, że zostały wybrakowane, aczkolwiek ja zawsze namawiam żeby te dokumenty trzymać w aktach osobowych.

Te drugie natomiast 3224, w wykazie z 18 stycznia 2011 (i wcześniej też) mają 50-letni okres przechowywania jak listy płac (też te powstałe do 2019)

Ja też  pamiętam czasy gdy w majestacie prawa niszczyło się listy płac najpierw po 12 latach, później po 20, gdyby się zachowały jak pisze Barsa, wielu ludziom żyłoby się lepiej, więc zawsze doradzam ostrożność. :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej