System EZD podstawowy, a nie dokonywanie rejestracja w RPW faktur

Zaczęty przez Marta, Marzec 04, 2024,

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Marta

Dzień dobry,
Mamy EZD PUW jako system podstawowy. Jesteśmy świeżynkami w użytkowaniu systemu gdyż weszliśmy w niego z początkiem 2024 r. Aktualnie każda wpływająca do mojej jednostki faktura jest rejestrowana w rejestrze przesyłek wpływających (RPW) i w przypadku wpływu papierowego, odwzorowana cyfrowo i przekazywana do Księgowości. Klasa na faktury jest prowadzona papierowo. Moje pytanie jest, czy błędem byłoby nie rejestrowanie faktur w ogóle w RPW? Myślałam, aby z systemu księgowego zrobić system dziedzinowy, w którym byłyby rejestrowane wpływające faktury. Czyli omijały by kancelarię. Zakładam, że rejestrowanie faktur w RPW ale nie robienie jej skanu było by też jakąś opcją. Czy u kogoś z Państwa funkcjonują takie rozwiązania albo czy wg Państwa są one możliwe do wdrożenia?
Jeśli to forum nie jest miejscem na takie pytanie, przepraszam.
Pozdrawiam,
Marta

Rovan

Cytat
czy błędem byłoby nie rejestrowanie faktur w ogóle w RPW? Myślałam, aby z systemu księgowego zrobić system dziedzinowy, w którym byłyby rejestrowane wpływające faktury
Jeśli faktury będą rejestrowane i prowadzone w systemie dedykowanym, wówczas nie ma obowiązku rejestracji ich wpływów w RPW.
Pamiętaj tylko, że wówczas tych faktur nie będzie w ogóle w EZD.

Cytat
Zakładam, że rejestrowanie faktur w RPW ale nie robienie jej skanu było by też jakąś opcją. Czy u kogoś z Państwa funkcjonują takie rozwiązania albo czy wg Państwa są one możliwe do wdrożenia?
Generalnie jestem zwolennikiem skanowania wszystkich wpływów, nawet gdyby koniec końców zostały zaklasywikowane do klas "czerwonych". Z tej prostej przyczyny, że pracownik punktu kancelaryjnego nie może decydować za pracownika merytorycznego do jakiej klasy docelowo trafi dokument.
Natomiast w przypadku dokumentów takich jak faktury ich docelowa klasyfikacja nie powinna budzić wątpliwości, zatem można by przyjąć proponowane przez Ciebie rozwiązanie.

arch*

Cytat: Rovan w Marzec 04, 2024,
Cytat
czy błędem byłoby nie rejestrowanie faktur w ogóle w RPW? Myślałam, aby z systemu księgowego zrobić system dziedzinowy, w którym byłyby rejestrowane wpływające faktury
Jeśli faktury będą rejestrowane i prowadzone w systemie dedykowanym, wówczas nie ma obowiązku rejestracji ich wpływów w RPW.
Pamiętaj tylko, że wówczas tych faktur nie będzie w ogóle w EZD.
Bardzo często systemy dedykowane nie mają opcji archiwizacji. Kiedyś ta dokumentacja, prowadzona papierowo, zejdzie do archiwum. W EZD nie będzie po niej śladu.